Продължете към съдържанието

Ръкоположен бе дякон за празника на храм “Св. св. Кирик и Юлита”

20210715 113516На 15 юли Православната църква почита светите мъченици Юлита и тригодишния ѝ син Кирик, пострадали за Христа при римския император Диоклетиан ок. 305 г.

Днес своя храмов празник отбелязва църквата в гр. Банкя "Св. св. Кирик и Юлита" – единственият храм в Софийска епархия в чест на светите мъченици. По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него влязоха архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храма, стоврофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на катедралния храм “Св. Неделя”, ставрофорен иконом Милко Топузлиев, иконом Дамян Делов, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Костинброд, протойерей Петър Калчев, предстоятел на храм "Св. прор. Иеремия" в столичния кв. "Военна рампа", протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За църковните песнопения се погрижиха храмовите певци, ръководени от енорийския духовник протойерей Петър Василев .

Голямо множество християни се бяха стекли на молитва в празнуващия храм, а между тях бе и кметът на града г-н Рангел Марков.

По време на светата Литургия благоговейният мъж Никола Чочев бе ръкоположен за дяконско служение. Той е роден в гр. Лясковец през 1990 г., там завършва и средното си образование. На 16 г. е постриган за иподякон и помага в служението на своя дядо – иконом Никола Чочев от Великотърновска епархия, който днес взе молитвено участие на празничната служба. Новоръкоположеният духовник е бакалавър по естрадно пеене в Москва и магистър в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Със своята съпруга вече имат 2 деца.

В края на светата Литургия епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на новоръкоположения дякон честно и достойно служение за радост и утеха на родната ни Църква. Владиката припомни за подвига на светите Кирик и Юлита и призова християните да подражаваме на тяхното свидетелство: "Да бъдем изпълнени с вяра, да бъдем утвърдени в нея с мъжество, с непоколебимост, с мъдрост и разум. И да знаем, че сме призвани да бъдем светлина за света, да бъдем жива вода за тези, които са около нас, та светлината да осенява живота им и да им показва вярата. Така те, пиейки от Живата вода Господа Иисуса Христа, да не ожадняват, а както е речено в Свещеното Писание от тяхната утроба да потекат реки от жива вода и да напояват бедното духовно човечество, което има нужда от Бога, от своя Месия и Спасител, което има нужда да живее в Него и с Него".

След литургията епископ Поликарп, заедно с о. Милко, йеродякон Вартоломей и дякон Никола Чочев отслужиха тържествен водосвет пред храма. Осветено бе и приготвеното традиционно местно ястие, раздадено на присъстващите за здраве и благословение.

20210715_090608

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content