Продължете към съдържанието

С тържествена архиерейска св. Литургия столичният храм “Преображение Господне” отбеляза празника си

IMG 8767 scaled„На планината си се преобразил, доколкото можеха Твоите ученици да видят Твоята слава, Христе Боже, та когато Те съзрат разпнат, да разумеят, прочее, волното Ти страдание и да проповядват на света, че Ти си сияние на Отца!“- пее днес Църквата във всички храмове.

С тези боговдъхновени слова Тя възпява всяка година в шестия ден от месец август едно от най-великите събития от земния живот на нашия Спасител Господ Иисус Христос – Неговото славно Преображение, когато на планина Тавор Той се преобрази пред трима от Своите апостоли и така показа на света Своята Божествена слава. 

В този празничен ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква „Преображение Господне“, която се намира в столичния кв. Лозенец. Превърнала се в една от най-красивите и благолепно подредени столични църкви, тя благолепно отпразнува храмовия си празник с архиерейска света Литургия.

Стотици софиянци се стекоха в тържествуващия храм, за да влязат заедно в радостта на чудния празник и да вземат молитвено участие в духовното тържество на енорията, като получат и архиерейско благословение.

Празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на храм "Св. св. Кирил и Методий", ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала "Св. Неделя", иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм "Св. Димитър", иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", протойерей Валентин Тупаров, предстоятел на храм "Възнесение Господне", протойерей Климент Харизанов от храмовото духовенство, свещеник Борис Борисов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, дякон Любомир Славчев и дякон Алексий Мулачки.

За молитвеното настроение на вярващите в красиво украсения с цветя и гроздове храм допринесоха прекрасните църковни изпълнения на софийските псалти, ръководени от д-р Любомир Игнатов.

В края на литургията мнозина от присъстващите, подготвени с пост и изповед, пристъпиха за приемане на св. Причастие.

Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, епископ Поликарп прочете молитвата "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя към богослужението за освещаване на първите гроздове и всички начатъци от земните плодове.

След гръмко многолетствие, подето от цялото многолюдно събрание, с пастирско слово се обърна епископ Поликарп. Той припомни евангелската история за Господното Преображение и вдъхновено говори за духовния смисъл на празника, за избирането на св. апостоли Петър, Яков и Йоан и тяхната мисия на благовестители.

"Събрали сме се всички в този храм, за да отбележим храмовия празник и да се помолим всеки за своята нужда. Да се помолим за изпълването на сърцето ни с вяра, надежда и любов, и за добруването на нашия христолюбив български народ. Днес е празникът на светлината, която грее и озарява всеки един човек. Тиха, благодатна, райска, Божествена светлина, която Бог проводи да озари нашите сърца, та и ние да светнем като светлина за света. Нека в днешния ден, размишлявайки за Христовото Преображение, да преобразяваме нашите мисли и желания и станем нови в Христа човеци, изпълнени с вяра и любов към Бога!" – благопожела владиката.

Викарият на Софийския митрополит благодари от името на патриарх Неофит – на отец Василий за грижите, които полага за храма, на църковното настоятелство, на певците, во главе с д-р Любомир Игнатов и на целия богомолен народ, който въпреки работния ден намери време и дръзновение да участва в духовното тържество на енорията. Отец Василий благодари на владиката за благодатната служба и отправи поздрав към Негово Светейшество за молитвите и патриаршеското му благословение.

По традиция след духовната трапеза в храма, църковното настоятелство беше подготвило благословено ястие за всички, уважили храмовия празник.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК


 

Visits: 0

Skip to content