Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия, офикия и нов параклис в село Долни Лозен

IMG 1115В неделния ден на 5 септември, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети енорията на село Долни Лозен. Това е първото посещение на епископа в качеството му на софийски викарий. Той бе впечатлен от прекрасно оформения и добре подържан църковен двор, както и от обновения и реставриран храм, датиращ от ХVII в. (обновлението на зографията е направено от катедра „Реставрация“ на Националната художествена академия със средства, събрани от жителите на селото).

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископ Поликарп отслужи архиерейска св. Литургия, в която взеха участие архимандрит Евтимий, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Горни Лозен, свещеник Михаил Калинчев, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в с. Долни Лозен, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Алексий Мулачки. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросните певци Ивайло Борисов и Антоан Марков.

Мнозина християни се събраха в лозенския храм да съучастват молитвено на архирейското богослужение, което за първи път се отслужва на това място от близо 20 години. Към радостта на енорията се присъединиха Николай Гюров – кмет на район „Панчарево“, Георги Младенов – кмет на с. Лозен, както др. общински служители.

По време на богослужбата за „четец и певец“ на БПЦ бе постриган шестгодишният Симеон от с. Лозен, който ще помага на храмовите свещеници.

В края на богослужението владиката отличи с офикия „протойерей“ предстоятеля на лозенския храм „Св. Георги“ отец Михаил Калинчев. Той го представи на църковното изпълнение като пастир, които вече 28 години служи на св. Църква и ревностно се грижи за църковните дела.

„Нека тази офикия му бъде за духовно поощрение и преди всичко като скромна благодарност за сторените трудове: за укрепването на духовния живот в тази енория, за благолепието на храма и за всички свети места в енорията, които са му поверени да обгрижва. Не за гордост да му бъде тази награда, а за смирение и достоен пример на паството. Нека Бог го укрепява и подкрепя и занапред в служението!“ – каза владиката.

След тържествено многолетствие епископ Поликарп се обърна към събралия се богомолен народ и го поздрави с началото на църковното новолетие, което започна на 1 септември. Той припомни разказа от днешното евангелско четиво и като подчерта, че Христос винаги със Своите слова „учеше, покоряваше и вдъхновяваше човешките сърца“, пожела и ние да бъдем снизходителни към другите, да можем да прощаваме, за да може и Господ на нас да прости.

Викарният епископ поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит духовенството, районните кметове, който подкрепят църковния живот в селището, общинските служители и присъстващите благочестиви християни и на всички пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот. С думи на благодарност и букет цветя към владиката се обърна отец Михаил като му отправи благопожелания.

След богослужението в храма, в центъра на село Долни Лозен бе осветен и открит нов параклис – проскинитарий. Инициативата е на местни християни, които имат далечен спомен за събора на селото – Спасовден, който започвал с водосвет на паметното място.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 1

Skip to content