Продължете към съдържанието

Откриване на академичната учебна година на Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров”

IMG 13111 scaledНа 13 септември Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ откри своята академична година. За първи път най-старото висше училище за професионални музиканти в България започна годината, в която отбелязва своята 100-годишнина, с празничен водосвет.

В концертната зала на Академията се събраха ректорът проф. д-р Сава Димитров, деканите, ръководителите на катедри от трите музикални факултета и представители на академичния състав. 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит празничното водоосвещение бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. 

В края на последованието епископ Поликарп се обърна с поздравително слово към музикантите, изпълнили залата.

„Няколко повода са ни събрали в тази зала – да дадем начало на новата учебна година, да отбележим тържествено стогодишнината от основаването на Музикалната академия, да осветим обновения сграден фонд в Академията, както и за първи път да извършим водоосвещение тук, в храма на музиката и изкуството…

С много от вас се виждаме в православните храмове по различни духовни поводи и мероприятия. Ние ви познаваме като певци, диригенти и като участници, които влизат в нашата църковна радост. Днес ние се вливаме във вашия празник и така показваме, че всички сме едно. Свидетелстваме, че православната вяра ни обединява и чрез музиката, която творите и изпълнявате, тя достига до умовете и сърцата… Бъдете живи, здрави и благословени!“ – благопожела владиката.

Той подари на Музикалната академия от името на Българския патриарх Неофит, известен със своето музикално образование и дарби, икона на св. Йоан Кукузел, която "да вдъхновява, благославя и предпазва от злини" музикалните творци.

Празничната програма продължи с изпълнение на църковни песнопения от смесен хор, под диригентството на проф. д-р Ванилия Кисьова.

След тържественото откриване епископ Поликарп, придружен от ректора и духовниците, поръси със светена вода представителната зала и обновените кабинети на четириетажната сграда.

Отслужен бе и водосвет в реновираната сграда на Музикалната академия, която се намира на ул. “Акад. Людмил Стоянов” 6. Там епископ Поликарп бе сърдечно посрещнат от декана на Инструменталния факултет проф. д-р Ясен Теодосиев, който представи ръководителите на инструменталните катедри и запозна владиката с обновения сграден фонд. 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content