Продължете към съдържанието

Обръщение на Българския патриарх Неофит за празника на светите мъченици Софѝя, Вяра, Надежда и Любов

7ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светъл и празничен е днешният ден на тържество на нашата вяра, в който си спомняме славните и добропобедни Христови невести Софѝя, Вяра, Надежда и Любов и молитвено призоваваме тяхното небесно застъпничество за нас и скъпия ни град. Днес техните пречисти образи са отново пред нас, за да ни напомнят още веднъж в какво се състои нашата спасителна православна християнска вяра и на какво трябва да е готов всеки от нас, които живеем и се спасяваме в Христовата Църква. Да ни припомнят къде трябва да бъдат сърцата ни, къде да събираме нашите истински съкровища и къде е нашата обща небесна Родина. И, като ни наставят във всяка истина на нашата вяра – със своето дивно и славно мъченичество да ни утвърдят в изповядването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и във всекидневния ни християнски живот и подвиг.

В този ден, избран и за празник на прекрасния ни столичен град, поздравяваме и приветстваме с обич всички столичани, благопожелавайки на всички, които живеят и се трудят в града на Божията Премъдрост крепко здраве, радости и успехи, измолвайки Божията помощ и Неговата неоскъдяваща благодат всякога да изобилстват над този град и над цялото ни мило Отечество. Специално се обръщаме към държавното и общинско ръководство, което полага усилия за доброто и преуспяването на прекрасния ни град, който е наш общ дом, а затова е обща и отговорността ни за неговото процъфтяване.

Нека Божията Премъдрост, Чието име с гордост носи обичната ни столица, и Която е Самият Господ Богочовекът Иисус Христос, да умъдрява всички нас, да направлява мислите и действията ни във верния път, та с общи усилия да градим настоящето и бъдещето на града и страната си. Да пазим Божиите заповеди и пътя на Премъдростта, като неизменно помним казаното ни от Иисуса, син Сирахов, че „Всяка премъдрост е от Господа и с Него пребъдва вовеки“ (Сир. 1:1), защото там, където обитава Премъдростта, там има и разум, единомислие и блага воля.

По молитвите на света Богородица, на светите Христови мъченици Софѝя, Вяра, Надежда и Любов и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 3

Skip to content