Продължете към съдържанието

Обръщение на Българския патриарх Неофит за Деня на народните будители

15ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Празникът, който тържествено отбелязваме в този ден, е особено скъп за паметта ни като православен народ. Празник на неугасимия православен български дух, който е даруваното ни от Бога и съхранявано от нашите предци достояние, гарант и залог за пребъдването ни през вековете. Днес ние справедливо отдаваме почитта си на всички носители на този дух, на всички онези, които с живота и с делата си са отдавали своя дял в хилядолетната наша борба за устояване и пребъдване като народ със собствено духовно и културно лице, сред цялото многообразие на света, в който живеем.

Честването на народните будители е тясно свързано с Православната ни църква и в това има дълбок смисъл и символно значение, тъй като изграждането на съвременния ни облик започва с Покръстването ни в далечното девето столетие, за да продължи през вековете, надграждайки върху положената някога духовна основа. Всепризнат факт е, че съхраняването си като народ, особено в години и столетия на тежки изпитания, дължим на нашата православна вяра и на светата ни Църква, която винаги е била грижовна майка и кърмилница на своите духовни чеда, възпитавайки в тях беззаветна любов към Бога и нашето земно отечество, пренасяйки през вековете българската духовност и книжовност, традиции и култура. Всепризнато е още, че в ново време, в дългите и тягостни векове на двойно поробване – духовно и политическо, нашето славно Възраждане започва с делото на един монах, преподобния Паисий, за да продължи в трудовете на най-просветлените наши духовници и книжовници, чеда на светата Църква и на православния ни народ.

Делото на нашите будители продължава и днес. И днес неуморни труженици на духовността и книжовността усърдно бдят за будността на българския дух, трудейки се на нивата на българската просвета и култура, пазейки заветите и приемствено продължавайки делото на своите славни предшественици. Нека ценим техния всеотдаен труд, да го уважаваме и да им съдействаме според силите и възможностите си, тъй като те работят не за себе си, а за всички нас – за да ни има като народ, за да я има България.

В този светъл и празничен ден цялата наша обич и преклонение, заедно с молитвите на Православната ни църква са за всички тях. Бог да ги пази и вдъхновява!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content