Продължете към съдържанието

Денят на православната християнска младеж и семейство бе отбелязан в София с празнична вечер

IMG00013 scaledВечерта на 21 ноември, в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" се проведе традиционна Празнична вечер по случай Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Тя бе организирана от Софийската света митрополия и е прекрасен завършек на празника, в който цялото църковно изпълнение пристъпва да се приобщи със св. Христови Тайни.

Тази година се навършват 92 години от установяването на празника Въведение Богородично от Българската православна църква за Ден на православната християнска младеж и християнско семейство.

Гости на празничната вечер бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, редица свещенослужители на Софийска епархия, семейства и миряни.

Празничничната програма започна с встъпителни думи на епископ Поликарп, който приветства всички с добре дошли на духовния празник, организиран от Софийската света митрополия. Той поздрави  църковното изпълнение с празника на християнското семейство и като припомни историята на Въведение Богородично, призова всички да живеем като „едно голямо, православно християнско семейство“.

Програмата продължи с духовна беседа по повод празника, подготвена от иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. Илия“. В нея отецът говори за семейството като важен фактор за формирането на децата като морални личности, за личния живот и делата на родителите, с които те са пример за децата.

Водещ на концертната вечер бе дякон Юлиан Периклиев от храмовото духовенство.

Празничният концерт започна с изпълнение на Камерна формация „Гласовете на Орфей“ при Народно читалище „Райко Алексиев“, с диригент Венеция Караманова. Програмата продължи с изпълнения на хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов. Следващ участник бе Смесеният хор „Петър Динев“ при столичния храм „Свв. Кирил и Методий“, с диригент д-р Боряна Найденова.

Програмата завърши с изпълненията на Софийския свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов. В тях бяха включени песнопения, свързани със св. крал Стефан Милутин, от чието успение тази година се навършват 700 години. За първи път бяха изпълнени концертно част от стиховете на Опелото на св. Крал, специално написано от Белоградчишкия епископ Поликарп в чест на св. Крал.

С гръмко многолетствие за всички младежи, християнски семейства и за всички, които празнуват този празник, завърши духовното тържество в катедралния храм, а изпълнението на химна на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” бе подето по традиция от всички, и даде завършек на празника.

Текст: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

Снимки: Бехнам-Емануил Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content