Продължете към съдържанието

Празникът на св. Екатерина в София

51702441669 002a4b8547 o scaledНа 24 ноември Българската православна църква почита паметта на св. великомъченица Екатерина.

По този повод, в столичния храм „Св. вмчца Екатерина“ в кв. Орландовци бе отслужена съборна архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийка духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, иконом Петър Людмилов, предстоятел на храма, иконом Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, Неврокопска епархия, както и духовници от столицата. В литургията съслужиха и митрополитският протодякон Иван Петков, дякон Слави Спасов, дякон Никола Чочев и дякон Алексий Мулачки.

Клиросното пение бе възглавено от д-р Андрей Касабов, заедно с църковни псалти от столични храмове.

След светата Литургия бе отслужен водосвет за здраве и благословение на верния народ. Осветена бе и икона с образа на Света Богородица – „Скоропослушница“, донесена от манастира Дохиар – Света Гора като дар за орландовския храм „Св. Петка Епиватска“.

С тази икона, образите на Света Богородица, наречени Скоропослушница, в храма стават две.

Иконата е дарена от благочестивия християнин, дарител и възобновител на храма Борислав Лазаров.

В своята проповед към верния народ митрополит Антоний говори за живота и мъченичеството на св. Екатерина и подчерта, че тя е имала съвършена любов към Господа Иисуса Христа. Към тази любов той насърчи християните да се стремят и да подражават на живота на светата Христова мъченица.

Митрополит Антоний поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и любов.

Поради определения ден за траур в България, митрополит Антоний се помоли за душите на загиналите при инцидента в старческия дом във Варна, както и за загиналите при инцидента на Автомагистрала „Струма“.

На празника бе осветена и празнична обща трапеза за единение на благочестивите и православни християни.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content