Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит прие папския нунций в България

AC2422C013D2AF489A445F5B3E20D4E1 scaledНегово Светейшество Българският патриарх Неофит прие днес Апостолическия нунций в България и Северна Македония и титулярен Архиепископ на Популония монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

Срещата се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в нея участие взеха Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и монсеньор Гиорджо Гецца, съветник на Нунциатурата, свещ. доц. д-р Иван Кюмурджийски, Теодор Атанасов, началник кабинет на Българския патриарх и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия. Н. В. Пр. монсеньор Анселмо Пекорари предаде сърдечен поздрав от името на папа Франциск, който пожелава на Предстоятеля на Българската православна църква здраве и дръзновение в служението.

Той изрази и своите съболезнования за загубата на ставр. ик. Ангел Ангелов, който се престави пред Господа в началото на месец декември. По време на приема бяха споделени и спомени от посещението на папа Франциск в България, което се състоя през май 2019 г. 

Светейшият патрирах бе известен от апостолическия нунций, че архиепископът на Милано е подарил на Западно- и Средноевропейската епархия, в частност на българската общност в гр. Милано, свети мощи на св. Амвросий Медиолански и на светите Гервасий и Протасий, които се считат за покровители на италианския град. Дарението е било извършено на празника на св. Николай Мирликийски Чудотоворец – на 6.12.21 г.

Монсеньор  Пекорари пожела на Светейшия патриарх Неофит, както и на митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП радостно посрещане на празника Рождество Христово и настъпването на новата година. Срещата завърши с възпоменателни подаръци и надежда за бъдещи срещи. 

 

Материал: https://bg-patriarshia.bg/news/balgarskiat-patriarh-neofit-prie-papskia-nuntsiy-v-bulgaria

По новината работи: Ангел Карадаков

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content