Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в гр. Костинброд

20211212 085834В неделния ден, 12 декември, когато  Православната църква почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец, в костибродския храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужбата бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква.

Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Дамян Делов, предстоятел на костинбродския храм, иконом Методий Корчев, председател на столичния храм "Св. Николай Мирликийски", протойерей Радослав Вутов от столичния храм "Св. Георги Победоносец", протойерей Желязко Симонов, протойерей Георги Иванов от Сливница, протойерей Николай Пешов от гр. Трън, йеромонах Герасим Шилев, свещеник Серафим Рангачев от храмовото духовенство, и митрополитският протодякон Иван Петков.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от д-р Любомир Игнатов. Празничната богослужба бе уважена от кмета на града Трайко Младенов, както и от зам. кмета Александър Ненов и от д-р Атанас Тенев, председател на Общинския съвет в Костинброд.

Храмът бе изпълнен с богомолен народ не само от енорията, но и с християни от София. Въцърковените богомолци с радост преживяваха св. Литургия и мнозина пристъпиха в този ден да се причастят със светите Христови Тайни.

В края на литургията епископ Герасим се обърна към църковното събрание и разказа накратко за чудното житие на св. Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец.

„Той бил ръкоположен за епископ и макар да нямал нужното образование, имал богословието, което идвало от Светия Дух и това разбрали всички, които били на Първия Вселенски събор в Никея. Много от отците, които присъствали, се притеснявали, че ако св. Спиридон вземе участие в спора с арияните, няма да може да защити православната вяра. Той наистина бил простодушен и съвсем необразован, но когато заговорил на събора, не само че всички млъкнали, но след неговото изказване били подготвени окончателните документи и съборът бил закрит, с осъждане на арианската ерес.

Светият Дух действал чрез него и той извършвал толкова дивни чудеса, с което се убеждаваме за пореден път, че Бог чрез Своите угодници може претвори змията в злато, да спре дъжда и след молитва отново да завали. Св. Спиридон вършил такива чудеса, каквито са правили древните пророци. Бидейки тих и скромен, той успял да привлече върху себе си истинската Божия благодат и да стане велик пред очите на Бога. Св. Спиридон починал през 350 г. и вече хилядолетия Църквата го помни и празнува паметта му по целия православен свят. Мощите му от о. Кипър са пренесени в Константинопол, а след падането на града, са преместени в Керкера, столицата на остров Корфу. Там почиват и до днес“ – каза в словото владиката и прикани вярващите по възможност да посетят гръцкия остров, за да усетят благоуханието и благодатта на св. Спиридон, която щедро и осезаемо се излива и до днес.

„Светиите временно се отделят от нашия тленен, земен живот, но пред престола на Бога имат благодат и дръзновение и могат да измолят от Него прошка за нашите греховете и спасение за душите ни. Затова се молим на св. Спиридон и на всички Божии угодници, чрез техните молитви Бог да ни даде повече разум, повече духовно разсъждение, търпение, за да можем да извървим пътя на спасението, и по милостта Му да се сдобием с Божието царство“ – каза още епископ Герасим и преподаде патриаршеско благословение на Българския патриарх Неофит на „този древен град, свързан с историята на Римската империя и Византия“. Владиката призова още вярващите да идват редовно в храма, да участват в Тайнствата, „тъй като чрез тях се преподава благодатта на верните и на всички, които вярват, че Христос е възкръснал от мъртвите“.   

Иконом Дамян Делов благодари на владиката за богослужбата и за духовната подкрепа, която оказва на костинбродската енория в тези трудни за хората пандемични времена, и му отправи благопожелания.

За духовна радост и подкрепа на вярващите, отец Радослав Вутов помаза присъстващите с благоуханен елей, донесен от мощите на св. Спиридон Тримитунтски.
 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

 


 

Visits: 1

Skip to content