Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит днес отбелязва своя имен ден

51833673026 9b32b56719 kНа 21 януари с радост отбелязваме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската православна църква – Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит празнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, заедно със своите събратя – членове на Светия Синод. Тази година, съобразявайки се с противоепидемичните изисквания, Светейшият патриарх пожела да почете празника с молитва в храм-параклиса "Св. Марина" в дворите на Софийската света митрополия.

С негово благословение в катедралата „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него, край св. Трапеза, на която се покои частица от мощите на св. мчк Неофит, застанаха архимандрит Василий, ­ протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий и храмовото духовенство: ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на митрополитския храм, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов и шестима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Празничната богослужба бе огласена от прекрасните изпълнения на мъжкия катедрален хор под диригентството на протопсалт проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена молитвеност.

В началото на литургията за "четец и певец" на Българската православна църква бе постриган благочестивият мъж Пламен Мирянов, на когото владиката пожела: "Бог да му дава сили и да бъде ревностен в духовния живот, като изпълва сърцето си с любов и винаги във всичко да отдава живота си на Бога".

В края на празничното последование към присъстващото църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп.

"Почитаме днес паметта на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит. Повече от 50 години отбелязваме техния празник в митрополитската катедрала "Св. Неделя". Тържествено се отбелязва имения ден на Софийския митрополит и Български патриарх, първо на избрания през 1971 г. патриарх Максим, а после и като имен ден на нинездравстващия патриарх Неофит. По традиция и днес отслужихме в храма Божествена света Литургия на която се помолихме Бог да бди и да изпрати Своето благословение върху Негово Светейшество патриарх Неофит. Помолихме се Бог да го обдари със здраве, дълголетие, благоденствие, бодър дух, за да може както досега, така и занапред с още по-голямо усърдие да ръководи родната ни Православна църква, светата Софийска епархия и за всички във всичко да бъде светъл пример, така, както и апостолът учи какъв трябва да бъде епископът – скромен, незлобив, чист по сърце. Нека се помолим Бог да укрепи нашия патриарх в тази апостолска чистота и дух, винаги да бъде достоен пред Божия престол и в молитва да пребъдва пред Бога винаги за своите духовни чеда и нашия български православен народ" – каза в словото си владиката и благодари на присъстващите богомолци за молитвеното им участие в празничното богослужение.

След светата Литургия епископ Поликарп, архимандрит Василий, архимандрит Евтимий, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруноски отслужиха в митрополитския храм-параклис "Св. Марина" благодарствен молебен за здравето и благопреуспяването на скъпия ни Първойерарх. Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, те отправиха молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква, както и за скорошно избавление на народа ни от епидемията.

В края на последованието, Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, който взе молитвено участие в него, благодари за благопожеланията по случай личния му празник и  даде своя първосветителски, патриаршески благослов.

 

Текст: Весела Игнатова

Снимка: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content