Продължете към съдържанието

С архиерейска св. Литургия в столицата бе отбелязан празникът Успение на св. Кирил Славянобългарски

51881943080 0363693e42 o scaledНа 14 февруари Православната църква чества Успението на светия наш равноапостолен отец Константин-Кирил Философ Славянобългарски.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Г. Вашингтон".

Тържествената богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Александър Величков, предстоятел на храма, протойерей Захарий Димитров от храмовото духовенство, йеромонах Захарий от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", свещеник Сотир Христов и петима дякони, ръководени от дякон Никола Чочев.

Църковните песнопения бяха изпълнени антифонно, от двете певници, като дясната бе ръководена от Живко Желязков, а лявата – от д-р Андрей Касабов. Благолепният столичен храм бе изпълнен с благочестив народ, дошъл да отдаде почит към българския светец-просветител.

В края на богослужбата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и припомни дивния живот, подвизи и равноапостолно дело на св. Константин-Кирил Философ.

"Нека по молитвите на духовния ни просветител св. Константин-Кирил Философ Бог да ни помага и благославя дните ни в радост и мир, като ги изпълва с благодарност. Да се стремим не само към човешки, но и към духовни свободи. Да вървим по пътя на нашия просветител и помнейки неговите дела и ученици, винаги да му благодарим, като се утвърждаваме така, както и той се утвърди – с вяра, надежда и любов в добродетелност и в придобиване на благодат въз благодат Божия – онова, към което сме призвани" – каза в словото си владиката.

Той поздрави отново църковното събрание и благодари на предстоятеля на храма отец Александър Величков за усърдието му в грижата за енорията и благолепието на църквата.

От своя страна отец Александър изказа благопожелания и благодари на епископ Поликарп със сърдечен поздрав и с букет цветя.

Епископ Поликарп раздаде нафората и поздрави всички с празника лично.
 

Текст: Весела Игнатова

Снимки:  Емануил Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 1

Skip to content