Продължете към съдържанието

Храмов празник и офикия в столичния храм “Свето Благовещение”

51959135287 de9036c60d o scaledНа 25 март Православната църквата радостно отбелязва празника Благовещение – деня, в който архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че ще зачене безсеменно от Дух Свети и ще роди отдавна очаквания Спасител за човешкия род. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от VІІ век.

В този ден на големия Богородичен празник, новоосветеният храм „Свето Благовещение“ в столичния квартал „Дружба 2“ тържествено отбеляза своя първи /след освещаването/ храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на  тържествуващия храм, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм "Св. Параскева", иконом Константин Стойчев, и. д. игумен на Леворечкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“, свещеник Атанас Георгиев и свещеник Тома Попов от храмовото духовенство, както и петима дякони: йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев, дякон Димитър Кутлев и дякон Герасим Йорданов.

Празничните песнопения бяха изпълнени от столични църковни певци, ръководени от Грисен Чакъри. Множество богомолен народ се събра и заедно с духовенството отправи молитви към Господа и Божията Майка.

В края на светата Литургия епископ Поликарп отличи с офикия "протойерей" свещеник Атанас Георгиев от храмовото духовенство, който в този ден чества своя четиридесети рожден ден. 

В края на литургията владиката се обърна към църковното събрание и като отбеляза, че това е първият храмов празник след освещаването на църквата, пожела дверите й да бъдат отворени во веки за всеки, който търси утеха при Света Богородица и проси Нейната закрила. Владиката прочете Обръщението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по повод празника. В него се казва:

Днес е началото на нашето спасение“ пее в този празничен ден Църквата, и с това потвърждава вечната истина, че без осъзнатия избор и съгласие на Пресвета Богородица да участва в това богочовешко дело то нямаше да бъде възможно и ние нямаше да имаме надежда за избавление от греха и неговия горчив плод: смъртта. „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38) – този решаващ отговор на Пресвета Богородица, изречен от нея без колебание, нито сянка на съмнение в благовестената ѝ чрез Архангела Божия воля, определя веднъж и завинаги съдбините на човешкия род и отваря за всички нас портите на Царството Божие, на нашето истинско небесно Отечество, където с много обич и бащинска нежност ни очаква любящият ни Небесен Отец…

На Нея, Всесветата Божия Майка, и на Нейния божествен Син възлагаме в тези дни цялото си упование – да смирят сърцата на воюващите, да даруват мъдрост на онези, от които зависи прекратяването на това трагично кръвопролитие, и да събудят повторно братската любов, свързвала изконно тези православни славянски народи, като даруват мир на изстрадалата украинска земя и на целия свят.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и Небесна царица Богородица и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници, Господ Бог да ни дарува Своя мир и вечно спасение!" – завършва обръщението.

Епископ Поликарп благодари на духовенството, певците, на отец Емилиян и църковното настоятелство, като и на всички присъстващи на празничното събитие, и отново отправи благопожелания.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content