Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Четвърта неделя на Великия пост – на св. Йоан Лествичник

Gan 70 47

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Изминаха четири от седмиците на светата и спасителна Четиридесетница:  от времето, което Църквата е определила за подготовка за достойно посрещане на Христовото богочовешко дело – Неговите страдания, кръстна смърт и всепобедно Възкресение. След като през първите две от тях почетохме Тържеството на светото Православие и паметта на един от неговите най-дивни защитници, а в третата се изправихме пред Кръста Христов, като оръдие и символ на Господнята победа над греха и смъртта, в Четвъртата неделя на светия Велик пост съсредоточаваме мислите си и духовния си взор върху пътя към тази победа; към победата, която пръв удържа Господ, но и която всеки от нас е призван да извоюва, защото пътят на Христос е и наш път, и онова, което Той стори, сме призвани да сторим и всички ние. В тази Четвърта неделя на светия Велик пост смирено заставаме в подножието на Лествицата на добродетелите.

Достоверно, подробно и завладяващо описана от бележития синайски отшелник, духовен писател и богослов преподобни Йоан Лествичник, духовната стълба към небето, Царството Божие и вечния живот е общ път и благословен подвиг за всички християни. Тя тръгва от отказа от всяка земна суета и всяко пристрастяване към земното и завършва с трите най-висши християнски добродетели: вярата, надеждата и любовта. По същество духовната лествица на свети Йоан Синайски съвпада напълно с учението, изложено и на страниците на светото Евангелие. Тя утвърждава и доразвива онова, което ни е оставено като завет и заповед от Самия Господ Иисус Христос, убедително уверявайки ни, че божественото учение на Спасителя не е теория, лишена от връзка с действителността, от приложимост в живота на обикновения човек, а нещо, което е по силите на всеки, който искрено, осъзнато и неотклонно търси своето лично уподобяване с Богочовека Христос: като път, истина и живот (Иоан 14:6), които са ни предложени от Самия Него.

Описаното от богоносния наш отец Йоан Синайски в неговото прочуто съчинение Лествица не е само разсъждение върху евангелския текст, а достоверно описание на лично преживян опит от живота в Христа, на лично извървян път до онова богоподобно съвършенство, към което Сам Господ ни зове и което Той винаги очаква от нас.

Самата фигура на стълбата, нейното символно значение постоянно ни подсещат, че пътят ни като християни е винаги и единствено нагоре; че това е път, състоящ се в постоянно възвисяване, стъпка по стъпка, стъпало по стъпало към светлината и небесата, към Онзи, Който е над всичко и Който от любов е създал човека по Своя образ и подобие, за да сподели с него Своя божествен живот, като го приобщи към този живот. Духовната Лествица, посочена ни като път от синайския отшелник, откъсва мислите и сърцата ни от суетното и преходното, от земното и от всичко онова, което пречи на възхождането ни към нашето същинско небесно Отечество. Тази настолна за всеки християнин книга е безценен помощник в усилията ни да се освободим от всяка привързаност към тези съкровища, „дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат“ (Мат. 6:19), а нейният автор е верен и надежден учител в най-важната школа: школата на християнския живот и подвиг. Изучавайки внимателно описаната от преподобния Йоан Синайски Лествица, узнаваме как точно да осъществим на практика оставения ни от Господа съвет да пазим сърцата си чисти и да съхраним съкровищата си там, дето „ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат“ (Мат. 6:19).

Същевременно посоката, в която води Лествицата на добродетелите, откриващата се в нейния край перспектива на Царството Божие не означават отричане и осъждане на тукашния свят и на дарувания ни в него живот. Точно обратното – следвайки духовната стълба към небето, ние утвърждаваме и действителната ценност и стойност на своя земен живот, като средство на божествената духовна педагогика, подготвяща ни за живота във вечността. Всяко изкачено с успех стъпало по тази Лествица е и малка стъпка към ограничаването на силите на злото в този свят, и това се отнася както за всеки един от нас, в личен план, така и за цялото ни християнско общество. Само перспективата на Царството Божие, откриващо се отвъд последното стъпало от Лествицата, е в състояние да подсигури и нашето мирно, братско и безоблачно съвместно съществуване още тук, на тази земя. Хората и народите, които следват пътя на добродетелите, на изпълнението на Божиите заповеди, са единствените, които могат да донесат Божия мир в нашия свят.

Днес, когато със свити сърца и покруса наблюдаваме как този мир продължава да бъде толкова трудно постижим, се нуждаем още повече от мъдрите духовни съвети и наставления на преподобния Йоан Лествичник и на всички богоносни отци и учители на светата Църква, които да ни отрезвяват и да ни припомнят изконните ценности и истини, завещани ни от Христос Спасителя и съхранявани от хилядолетното Предание на Неговата Църква.

Молитвите и небесното застъпничество на Пресветата Владичица и всякога Дева Богородица, на свети Йоан Синайски Лествичник и всички дивни Божии угодници да бъдат с нас и Всемилостивият Бог да ни укрепва по пътя към Царството небесно, като ни дарува Своето вечно спасение!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

3 април 2022 г., София

 

 


 

 

Visits: 1

Skip to content