Продължете към съдържанието

Лазаровден в митрополитската катедрала “Св. вмчца Неделя”

52008345804 2ab5e0164f o scaledДнес, 16 април, Православната църква отбелязва Лазаровден, съботният ден преди Цветница. Това е денят, в който си припомняме възкресението на праведния Лазар – ученик на Христос, брат на Мартa и Мария, кoготo Иисус извежда от гроба и възкресява за живот.

По случай празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния катедрален храм "Св. Неделя" бе отслужена архиерейска света Литургия. Златоустовата света Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, протойерей Димитър Шумов и протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, както и единадесет дякона, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Църковните песнопения бяха молитвено и тържествено изпълнени от мъжкия катедрален хор, дирижиран от протопсалт Георги Миков. В края на бослужбата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и богомолния народ от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и се обърна към присъстващите с кратко слово, в което каза:

„Днес е Лазарова събота. Спомняме си за едно евангелско събитие, в което Господ Иисус Христос възкреси във Витания своя обичан приятел Лазар. Припомняйки си тази случка, ние се утвърждаваме още веднъж в това да имаме доверие в Бога. Да бъдем изпълнени с непоколебима вяра и да знаем, че Този, Който е сътворил всичко, може да направи всичко… Христос възкреси четиридневен мъртвец и показа Своята мощ и величие, и безграничната Си любов към човеците. Нека и ние, осъзнали тази Негова любов и човеколюбие, тази Божия милост, се утвърдим в тях и бъдем истински Христови чеда и последователи, които са изпълнени с вяра. Както Спасителят възкреси Своя приятел Лазар, така да ни възкресява и нас, като ни прави духовни, чисти, свети и достойни  Негови чеда. Нека празникът Възкресение Лазарово бъде за всички духовна подготовка за утрешния ден, когато с радост и умиротворени сърца да срещнем Господа Иисуса Христа в свещения град Йерусалим.“ – каза още епископът.


Текст: Весела Игнатова
Снимки: Бехнам Сетайеш

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content