Продължете към съдържанието

Велики вторник – Преждеосвещена света Литургия в столичния храм „Преображение Господне“

52014918091 c3872b674a o scaledНа 19 април – Велики вторник, в столичния храм „Преображение Господне“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена архиерейска Преждеосвещена света Литургия.

Преждеосвещената света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, свещеник Борис Борисов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Герасим Йорданов.

Клиросното пение беше изпълнено от г-н Теодор Костов и г-н Грисен Чакъри.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за духовните послания и поуки, които предлага вторият ден на Страстната седмица. Епископът говори за смирението, кротостта, готовността и постоянството в духовния живот, както и това винаги да бъдем будни и готови да застанем с чиста съвет пред Господа Иисуса Христа.

Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма ставрофорен иконом Василий Сарян за организирането и провеждането на великопостното литургично последование във втория ден на Страстната седмица – Велики вторник, както и на свещениците, взели участие в богослужението, на певците и църковното изпълнение.

Той поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лека и благодатна Страстна седмица, която по молитвите на Света Богородица да бъде за всички обновление на душите и сърцата, и осъзнаване на Христовата саможертва: страданията, бичуването, кръста и Възкресението.

Епископът беше приветстват от отец Василий, който му благодари за духовната грижа и наставление.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content