Продължете към съдържанието

“Азбучни послания” отправят архиерейското наместничество и библиотеката в Кюстендил

281614166 533237968384593 6182244826686570808 n1Архиерейското наместничество в Кюстендил, съвместно с регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в града, посвещават седмицата преди 24 май на светите братя Кирил и Методий, на българските азбуки – глаголица и кирилица, и на славянската книжовност, просвета и култура.

Затова от 16 до 23 май, в двора на храм "Свети Димитър Солунски" – квартал  "Капията" в Кюстендил, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит ученици от целия град имат възможност чрез беседа и образователни ателиета да се запознаят с живота и делото на светите братя Кирил и Методий, с личността на св. преподобни Паисий Хилендарски, от чието рождение тази година се навършват 300 години, както и с графичните системи на глаголицата, кирилицата и с историята на писмеността. Наред с това, децата могат лично да опитат различните методи на писане на нашите предци.

Инициативата, наречена „Азбучни послания“, цели да повиши интереса и знанията на децата към ролята на светците за просветата на българския народ и значението на българската азбука.

На 16 май първата група деца вече посети храм "Св. великомъченик Димитър Солунски". В двора на архиерейското наместничество децата от Детска градина „Славейче" бяха посрещнати от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и от другите организатори на събитието, след което бяха въведени в храма за откриване на духовно-просветното мероприятие.

Децата, под ръководството на духовниците, на г-жа София Пейчева и на г-жа Зоя Александрова, имаха възможността да се запознаят с живота и делото на светите братя Кирил и Методий, с личността на св. преподобни Паисий Хилендарски и с графичните системи на глаголицата.

На 17 май втора група деца взе участие в посветената седмица на св. братя Кирил и Методий и техните ученици. Това бяха децата от предучилищната група на 6-то Основно училище „Преп. Паисий Хилендарски“ в Кюстендил. Те посетиха храма при архиерейското наместничество и взеха участие в организираните за тях мероприятия.

Подготви: Весела Игнатова

{gallery}18-05-2022{/gallery}

 

 

 

Visits: 0

Skip to content