Продължете към съдържанието

Похвално слово на св. Климент Охридски за светите братя Кирил и Методий

5720785 1 scaledПохвално слово за нашите свети и преславни учители на славянския народ, които му създадоха писменост и преведоха Новия и Стария завет на техния език – за блажения Кирил и за Панонския архиерпископ Методий


Кой ли наистина ще може да изрече достойна похвала на вас? Вие станахте равни на небето и като обходихте със своите стъпки цялата поднебесна земя, просветихте света. Благословен е вашият език, чрез който посяхте духовните слова за спасение на многолюден народ.

Вие двамата получихте от Бога боговдъхновен дар и прогонихте отвсякъде мрака на незнанието, като дадохте сами пример за всички и разляхте духовна сладост от устата си.

Вие станахте разрушители на всякакво езичество, бяхте противници на еретиците и прогонители на бесовете.

Вие станахте светлина за помрачените и учители на децата, като разливахте духовна наслада.

Вие сте изобилна храна за гладните, непресъхващ извор за жадните, дарители на богато одеяние за голите, помощници на осиротелите, гостолюбиви към странниците, посетители на болните, утешители на скръбните, защитници на изпадналите в опасност, помощници на вдовиците и сираците, дарители на светлина за слепите, котва – велика надежда за ония, които се люшкат в житейското море, защитна стена и покрив за тези, които прибягват към вас, противници на юдеите, изповедници на Света Троица, изпълнители на Божия промисъл, служители на Божието величие, извори на Божието слово, непоклатими стълбове на Христовата църква, печат на правдата, щит на вярата, шлем на спасението, клас многоплоден, лоза медоносна.

Вие бяхте обиталище на Божия промисъл, избрани съдове на Светия Дух, разнесли Христовото име по цялата земя. Вие двамата взехте върху себе си кръста, презряхте всичко, което е временно, и получихте наслаждение от вечните блага.

Всесвети и истински пастири, молете се непрестанно и усърдно за избраното свое духовно стадо, прогонете нашите страдания и ни избавете от беди и нещастия! Просветлете очите на нашите сърца и подкрепете нашия разум, за да последваме достойно вашите стъпки! Като вземете върху себе си нашата немощ, дайте ни сила свише, та като живеем достойно за Христа, да бъдем наследници на вашите трудове и проповедници на истинската вяра, която вие сте ни завещали, та всички единогласно да прославим Трисветия Бог – Отца и Сина и Светия Дух – сега и всякога, и вовеки. Амин!
 

Превод: Атанасий Бончев
Нормализация: Петко Петков

Източник: сп. „За буквите“, бр. 48 / ноември 2016 г.

На снимката: Стенопис на светита братя от столичния храм „Св. Седмочисленици. Фотограф: Пламен Михайлов

Visits: 13

Skip to content