Продължете към съдържанието

Храмовият празник на св. пророк Елисей в Княжево

287180724 1666448990389432 7209260673710464074 n1В столичния квартал Княжево, под свода на храм „Св. Пророк Илия“ се намира един от малкото параклиси в страната, посветени на великия чудотворец и пророк Елисей. В края на изминалата година той бе изцяло ремонтиран и обновен, което даде повод да се постави ново духовно, богослужебно начало и традиция да се отслужва в храма тържествена света съборна Литургия и денят, отреден за почит и молитва към предания Илиев ученик – 14 юни, да се чества като втори храмов празник.

Съборната света Литургия бе възглавена от предстоятеля на храма иконом Дилян Цветков. За литургично съучастие в радостта на княжевската енория се събраха множество свещенослужители от съседни енории, както и доскорошни и настоящи храмови ефимерии. Това бяха протойерей Димитър Тухчиев – предстоятел на храм „Св. Пантелеймон“, Княжево; протойерей Иван Иванов – ефимерий при храм „Св. архидякон Стефан", Южен парк; протойерей Дамян Друмев от храм „Св. Георги“; свещеник Георги Читалов – предстоятел на храм „Св. Николай“, Горна баня; свещеник Радко Иванов – ефимерий при храм „Св. Пантелеймон”, Бояна; свещеник Петко Дишков от храмовото духовенство, както и няколко иподякони.

Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите псалти, под ръководството на свещеник Марио Михов. А отец Светослав Славов помазваше с елея на радостта поклонниците на пророк Елисей, който приел сугубо благодатния дух на своя учител и наставник и така се утешил в своята печал.

По време на Причастния канон църковният четец прочете удивителното житие на чествания пророк Елисей. С изнасянето на свещения потир множество деца и миряни се причастиха със Светите Тайни.

В края на светотайнствената богослужба предстоятелят на празнуващия храм иконом Дилян Цветков изрази благодарност към всички участващи в светлия празник и изрази надеждата си този празник да се утвърждава все повече с всяка изминала година и така мнозина да се облагодатяват от завещаната на смирения и любим ученик благодат Господня.

Празнично коливо, красиво украсено и подготвено от семейство храмови енориарши, бе раздадено на всички за благословение.

Текст: Анула Христова

Снимки: Иоан-Стоян Иванов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.
 

 

 

Visits: 6

Skip to content