Продължете към съдържанието

Столичната църква „Св. Наум Охридски“ отбеляза своя храмов празник

52158938152 6ab4011c4e o scaledНа 20 юни Православната ни църква почита летния празник на свети Наум Охридски, ученик на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Един от храмовете в столичния кв. „Дружба 1“ е посветен на този дивен Христов последовател, наш учител и просветител във вярата.

По повод празника на светеца – патрон на храма в Дружба, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Дойчев, протойерей Владимир Гълъбов от храмовото духовенство, свещеник Ромил Георгиев от Сливенска епархия, йеродякон Вартоломей, дякон Йоан Йотов и дякон Георги Йорданов.

Църковните песнопения изпълниха псалтите от източния църковен хор „Св. Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов.

След празничното богослужение епископ Поликарп произнесе проповед, като говори за живота и служението на свети Наум Охридски. Той подчерта важни моменти от неговия живот и пожела на присъстващите, ползвайки се от неговия живот и благочестие, да възрастват във вяра, надежда и любов.

В своето слово владиката поднесе благодарност към всички, които спомогнаха за достойното отбелязване паметта на св. Наум: на предстоятеля, свещенослужителите, църковните певци, настоятелите и верния народ.

Приветствени думи към епископа, свещенството и народа поднесе ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма. Той благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението така тържествено да се отбележи празника на св. Наум, както и за всегдашната му грижа за духовното и материално добруване на енорията. Отецът благодари на епископ Поликарп за гостуването и за радостта, която е създал на енорията.

Отец Христо поднесе на епископа икона с образа на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи на богослужението от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content