Продължете към съдържанието

Палестинският посланик Ахмед Ал-Мадбух откри изложба с християнски светини

20220802 110725 scaledНа 2 август, в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ бе открита фотоизложба „Палестина – Светата земя“, инициирана от Палестинското посолството в България. Експозицията представя древни градове и духовни светилища, културно-историческото наследство и традиции на Палестина. Във фотосите са показани скални манастири, римски форуми, религиозни светини и природни феномени.

На официалното откриване присъстваха д-р Ахмед Мохамед Ал-Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина, служители на посолството, посланици на различни страни у нас, както и университетски преподаватели, сред които и представители на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специално за българските църковните медии посланик д-р Ал-Мадбух сподели:

Разкажете ни повече за фотоизложбата. Какво е посланието ѝ?
За нас е важно да сме съпричастни с културния живот не само на София, но и на други български градове. Експозицията „Палестина – Светата земя" избрахме да покажем в момент, в който в София има много туристи, а и много софиянци са в отпуск и биха могли да дойдат и да я разгледат. Представяме Палестина такава, каквато ние искаме да я виждаме, затова няма да видите снимки от окупацията, преградите, насилията на апартейда. По-голямата част от фотосите представят християнските и ислямските свети места в Палестина. В нея се вижда храма "Рождество Христово“ във Витлеем и "Възкресение Христово“ в Йерусалим. Те са двете най-важни църкви за християните в света.Трябва да отбележим, че тези два храма се ползват с безкрайното уважение от страна на всички палестинци, както от страна на християните, така и от мюсюлманите. Има фотоси от джамията Ал-Акса, която е третото най-свещено място за мюсюлманите, както и такива, които представят палестински традиции и фолклор.

С тази изложба отправяме покана към българските поклонници да посетят нашата страна и да видят светите места. Дано това да стане в ден, когато тя ще бъде свободна от окупация. Тези места са добре известни на българите, но с изложбата искаме да им напомним колко е важно в тези трудни периоди за целия свят човек да обърне поглед към светостта и духовността.

Предвиждате ли съвместни културни прояви с Българската православна църква?
Ние имаме много здрави връзки с Българската патриаршия. Лично аз поддържам приятелски контакти с Негово Светейшество патриарх Неофит. В качеството си на доайен на арабските посланици, акредитирани в София, няколко пъти съм организирал срещи на Съвета на арабските посланици с патриарха.
Отворени сме и бихме приветствали всяко сътрудничество и всяка съвместна инициатива със Светия Синод на Българската православна църква.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content