Продължете към съдържанието

Архиерейска празнична вечерня в Ресиловския манастир “Покров Богородичен”

52395620995 794ef4456c o scaledНа 30 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена празнична вечерня в Ресиловския манастир "Покров Богородичен", Дупнишка духовна околия, по повод храмовия празник на светата обител.

Архиерейското богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, йеромонах Серафим, ефимерий на манастира, множество свещенослужители от Дупнишка духовна околия, иеродякон Вартоломей и иеродякон Поликарп.

Тържествените църковни песнопения бяха изпълнени от духовници от Дупнишка околия, ръководени от доц. д-р Любомир Игнатов. Молитвено участие в богослужбата взе майка Мелания, игумения на Ресиловския манастир.

По време на вечерното богослужение бе отслужен и чинът на петохлебието, по парченце от което епископ Поликарп  раздаде на присъстващия богомолен народ. В края на вечернята за "четци, певци и свещеносци" бяха постригани благочестивите мъже Сашо, Евтим и юношата Валентин.

С празнично слово към присъстващите се обърна викарния епископ Поликарп. Той припомни историята на празника Покров Богородичен, призова всички да имат чисти сърца и духовна невинност, за да се удостоят с Божие благословение, Богородично застъпничество и преуспяване във всяко добро и полезно дело.

"В нашата страна има много манастири, храмове и оброчища, посветени на този празник, в който се призовава Божията Майка да бъде закрилница на нашия православен народ. Нека Тя да ни пази, закриля и вдъхновява да вървим по своему по пътя на тези, които са били свидетели на това видение…
Днешният празник насърчава, облагородява и вдъхновява всеки един от нас да бъде верен на Бога. Да обичаме Неговата Майка – Света Богородица, и да знаем, че винаги когато се обърнем с молитва към Нея, Тя ще простре Своя покров и ще ни утеши и вдъхнови. Нека  Божията Майка да ни благославя, вдъхновява и с радост, с чест и достойнство да почитаме винаги Нейните празници" – каза епискокоп Поликарп.
 
Владиката поздрави майка Мелания, игумения на Ресиловския манастир, и сестрите, както и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и преподаде патриаршеския му благослов.

Дълго време владиката раздаваше от петохлебието на многобройните вярващи, които с голяма любов и уважение пристъпваха и към майка Мелания, за да я поздравят с манастирския празник и й отправят благопожелания.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content