Продължете към съдържанието

Храмов празник отбеляза столичната църква “Покров Богородичен”

0 02 05 cf399876d396e080589fb0c52ee666bb579fcefd85305c06c3b447da121b49b8 2dcef18d02a09411Днес, 1 октомври, св. Църква тържествено чества Покров на Пресвета Богородица. В този ден почитаме и св. ап. Анания, преп. Роман Сладкопевец и преп. Йоан Кукузел. Днес своя най-голям храмов празник тържествено отбелязва столичният храм „Покров Богородичен“.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ. 
Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Живко Лозанов от храмовото духовенство и протойерей Васил Танев от храм „Св. София“.

За молитвеното настроение на вярващите допринесоха прекрасните и възторжено изпълнени песнопения на смесения хор при храма, с диригент Димитър Стоянов.
Преди началото на св. Литургия за „четец, певец и свещеносец“ на Българската православна църква бе постриган малкият Йоан, син на протойерей Васил Танев.
По време на свещеническото причащение проповед за празника произнесе протойерей Живко Лозанов. В нея той подчерта, че днес честваме Пресветата Владичица като усърдна и непрестанна застъпница на човешкия род пред Божия престол. 
Отец Живко припомни историята на празника и подчерта евангелските слова – при какви трудни обстоятелства ще бъде поставен човешкият род и каква огромна нужда ще имаме от духовната подкрепа и закрила на Света Богородица.
 
„Ние човеците в много отношения сме загубили човешкото в себе си и не само често постъпваме като животни, но често вършим неща, които дори животните не вършат, затова справедливо сме сравнявани със скотове и зверове. Лукавстваме на стомаха подобно на мечки, злопаметни сме като камили, грабим чуждото подобно на вълци. Гневим се като змии, гризем се едни други като скорпиони, коварни сме подобно на лисици и носим отровата на злобата като ехидни. Понеже постъпваме като тези зверове, преследват ни различни ловци. Застигна ни праведният Божи гняв и ни наказва за всички наши зли дела, защото както казва псалмопевецът Господ е Бог на отмъщението и Господ няма да се забави. Върху нас сякаш се стоварва тежестта на греховете ни и ние стенем от болка и мъка. Но ние, вярващите в Иисуса Христа не трябва да се отчайваме, защото имаме нашата ходатайка – Пресвета Богородица. На Нея се уповаваме, към Нея прибягваме, под Нейния покров се обединяваме. Нека с умиление се обръщаме към Нея и да я молим: Покровителко наша, Пресвета Дево, скрий ни под Твоя покров и ни закриляй до злочестния ден!“
 
Преизпълнили църквата до края на богослужбата, мнозина деца и миряни пристъпиха към светата Чаша да се причастят.
Духовното тържество в храма, посветено на Богородичния покров, продължи с многолетствие и благопожелания от епископ Герасим, който преподаде на многолюдното църковно събрание патриаршеското благословение на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит 
От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство, отец-предстоятелят на храма ставрофорен иконом Николай Танев благодари на владиката за богослужбата и заедно със своя син отец Васил споделиха радостта си от това, че в този ден бе постриган за иподякон малкият Йоан, с което продължава духовната семейна традиция.
Дълго време отец Живко раздаваше на богомолния народ нафора, който преди да пристъпи се покланяше на многобройните богородични икони, осеяли целия храм.
В чест на празника бе подготвено благоукрасено коливо и бяха осветени многобройни хлебни приношения.
 
Текст: Весела Игнатова
{gallery}1-10-2022{/gallery}

Visits: 0

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content