Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод празника на Пресвета Богородица – Всех скорбящих радост

389855b

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В двадесет и четвъртия ден на месец октомври Православната ни църква отбелязва един от най-светлите Богородични празници: Пресвета Богородица – Всех скорбящих радост. По решение на Светия Синод, от няколко години този празник се отбелязва у нас и като Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства. Всички тях, както и за всички страдащи и скърбящи, Църквата Христова има в своите молитви не само в този ден, а и през всичките дни на годината. Избирайки този празник като Ден на специална молитва за тях, Църквата призовава в нейната постоянна молитва да се включат всички и припомня, че дори и в най-тежкото страдание ние никога не сме сами, защото имаме Божията любов и особената сила на молитвеното застъпничество на Света Богородица.

Нека в този ден всеки от нас се помоли за тези деца, за техните родители и близки и за всички, които страдат заедно с тях и полагат грижи за тях, защото силата на общата молитва е огромна и е свидетелство за нашето не само християнско, а и чисто човешко отношение към децата, които страдат и които не могат да се радват с обичайните радости, присъщи на детството. Радост за тях, както и за всички страдащи, е нашата Пресвета Владичица и небесна Всецарица, която не престава молитвено да се застъпва пред своя Син и наш Бог Господ Иисус Христос, Който в дните на земното Си служение обръщаше специално внимание на децата.

Молитвата, която е най-силното оръжие както на християнина, така и на всеки човек с добро сърце и блага воля, е още по-силна, когато излиза от онази, която е не само Божия майка, но и майка на целия християнски род. На нея, която е истинската радост на всички скърбящи, днес усърдно се молим и търсим майчинското й ходатайство пред Бога, Който е Подателят на всички блага – да утеши и да даде светлина и радост на всички, които по един или друг начин са лишени от тях, да дарува мир по света и благоволение между човеците.

По молитвите и небесното застъпничество на небесната ни Всецарица – Приснодева Богородица Господ Бог да милва и спасява всички нас!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

24 октомври 2022 г., София

Visits: 1

Skip to content