Продължете към съдържанието

Националният исторически музей в София откри изложба за св. Паисий Хилендарски

52476457724 df405d1afb o scaledНа 4 ноември в Националния исторически музей в София беше открита изложба „Духът на Паисиевата история“, посветена на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизирането му за светец.

Изложбата разказва за атмосферата в светогорските манастири по времето на създаването на „История славянобългарска”; за личността на св. Паисий Хилендарски и вдъхновението, което го движи; за съдържанието, стила и езика на Паисиевата История и за влиянието на нейния дух върху Паисиевите последователи и българските възрожденци. Музейният разказ завършва с темата за паметта за името и личността на св. Паисий Хилендарски и за значението на неговата творба в историята на следосвобожденска България.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, откриването на изложбата беше уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и протойерей Костадин Тренев.

Откриването на изложбата беше уважено от г-н Пламен Славов, зам.-министър на културата, както и от десетки представители на различни организации и институции, както и от много гости и приятели на Музея.

При откриването на изложбата от г-жа Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, бе дадена думата за поздрав и приветствие на Белоградчишкият епископ Поликарп, който поздрави организаторите на изложбата и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и пожела на добър час на изложбата, която да вдъхновява особено подрастващите да бъдат изпълнени с вяра, патриотичен дух и любов към свободата – духовна и национална. Епископ Поликарп призова паметта и делото на св. Паисий Хилендарски да обогатяват нашия народ и да го сплотяват като общество.

След откриването на изложбата всички присъстващи се запознаха с предоставените експонати, както и с интерактивни модули и инсталации.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 0

Skip to content