Продължете към съдържанието

Панихида за всички паднали по бойните полета български войни в София

52478644644 b73485dbce o scaledНа 5 ноември, преди Архангеловден, когато Православната църква си спомня за всички починали и се моли за тяхно упокоение, бяха почетени всички войни, паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и за съединението и независимостта на нашето Отечество.

По традиция, на Военния мавзолей–костница в София бе отслужена панихида за падналите български войни.

Панихидата, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йордан Божилов,  протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Заупокойната молитва бе възпълнена с умилителното пение на църковни певци от хора при митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, с диригент протопсалт Георги Миков.

Панихидата, организирана от Министерството на отбраната на Р. България, в памет на българските войни, паднали по бойните полета за свободата на нашата вяра и за съединението и независимостта на нашето Отечество, бе уважена от г-н Румен Радев, президент на Р. България и върховен главнокомандващ въоръжените сили на България, г-н Димитър Стоянов, министър на отбраната, адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, както и от представители на българското войнство, военни аташета и различни организации.

След панихидата епископ Поликарп сподели, че е необходимо да имаме винаги пред очите си героичния подвиг на българските войни, както и да се окриляме от тяхното мъжество, преданост и любов към вяра, род и Родина.

Всички присъстващи се поклониха в костницата на загиналите войни и запалиха свещ в храма на костницата „Св. вмчк Георги Победоносен“, където отново прозвуча „Вечная памят“ за починалите и загинали български войни.

За всички починали архиереи, йереи, дякони, монаси и благочестиви християни, епископ Поликарп и придружаващите го духовници отслужиха на „Свещенически парцел“ на Централни Софийски гробища заупокойна молитва.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – Панихида на Военния мавзолей–костница в София.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – Заупокойна молитва на Централни софийски гробища.

 

Visits: 1

Skip to content