Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит отправи приветствие към Международния форум за кирилицата “… И ний сме дали нещо на света”, който се провежда в НДК

52483506064 3bd6c9dc60 o scaledМеждународен форум за кирилицата "… И ний сме дали нещо на света" започна в Националния дворец на културата в София на 7 ноември.

Високият форум се провежда по инициатива на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р. България.

При откриването на конференцията организаторите, присъстващите и гостите бяха поздравени от г-н Румен Радев, президент на Р. България. Приветствие към всички беше прочетено и от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което огласи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и от министъра на културата г-н Велислав Минеков.

В приветствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит се акцентира, че той напълно подкрепя инициативи от такъв ранг, които разглеждат азбуката ни не само като графична система, но и като символ на нашата славянска православна идентичност.

„Идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. Опитите за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото“, отбеляза патриархът.

Той посочи, че днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използване на латиницата като средство за общуване. Той призова да се насърчава използването на славянската азбука, която се явява едно от благословените дела на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които, както свидетелства св. Климент Охридски, положиха душите и силите си в изграждане на азбука, на която да пишем и да четем, и чрез която да се разпространи Христовото благовестие.

„Делото на светите братя е онази ярка звезда, която осветлява целия небесен славянски небосклон“, каза още патриарх Неофит. „Създаването на славянската азбука е кулминационната точка в развитието на славянската писмена култура, така необходима и задължителна в тогавашната историческа действителност. Днес, подобно на времето на светите братя, се нуждаем от пазители и продължители на тяхното дело“, написа още Негово Светейшество. „Помним, че ние сме наследници на достойни предци, за които вярата, духовността и културата, са от първостепенно значение“, допълва в словото си той.

В приветствените думи се отбелязва, че Негово Светейшество е особено радостен част от програмата на форума да е изложбата, посветена на чудотворните икони и свети мощи на Балканите. Той посочи, че това е един прекрасен завършек на тази среща, който ясно подчертава необходимостта от вървене ръка за ръка на светостта и правилното отношение и употреба на словото. Патриархът призова да ценим словото и да се стремим да говорим на разбираем и достъпен език.

Форумът събра 26 известни учени от 11 държави – българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия и български медиевисти. Целта на мероприятието е да се постави акцент върху българския принос за спасяването на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, създаването и разпространението на кирилицата в славянския свят.

Докладите ще разгледат кирилицата не само като графична система, а и като емблема на православната славянска книжовност. Специална кръгла маса на тема „Кирилицата в XXI век“ е част от събитието.

В програмата е предвидено откриването и представянето на изложба „Чудотворните икони и свети мощи на Балканите“.

 

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

По материали на БТА.

 

Visits: 0

Skip to content