Продължете към съдържанието

В Кюстендил бе тържествено отбелязан празникът на св. вмчк. Мина

0 72

С утринно богослужение, св. Литургия, водосвет и освещаване на курбан бе отбелязан празникът на св. великомъченик Мина, един от покровителите на гр. Кюстендил
 
Богослужебните последования бяха отслужени в храма, издигнат в чест на светеца през 1934 г. Те бяха оглавени от архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, в съслужение с иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, протойерей Виктор Мачай, свещеник Тодор Точев, свещеник Мирослав Костов и свещеник Георги Тасков.„
 
Песнопенията по време на св. Литургия бяха изпълнени от смесения хор при храма. В олтара помагаха иподяконите Калиник Найденов, Георги Стоянов, Даниел Сираков и Ради Ангелов. Молитвено участие в св. Литургия взеха монахиня Фотиния, игумения на Граничката Св. Обител и десетки православни християни от града и околията.

След св. Литургия бе отслужен водосвет за здраве и благословение на присъстващите.
 
В словото си, след богослужбите, архимандрит Исаак призова събралите се християни да следват примера на своя Небесен покровител, който с мъжество е понасял мъченията, на които е бил подлаган, в твърдостта на вярата, като с достойнство подражават на делата му, търсейки не временните блага – слава, чест и материални възможности, а придобивайки духовни богатства – любов, преданост и молитва към Бога, с които се преодоляват всички трудности и изпитания в живота. Архиерейският наместник поздрави предстоятеля на храма, църковното настоятелство и събралото се множество благочестиви християни по повод празника от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, от името на духовенството при Кюстендилска духовна околия и от свое име, благопожелавайки им здраве, сили, мъдрост и търпение.
 
Изпято бе и многолетствие, за Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и за православния народ.
 
В двора на храма бе осветен и раздаден посетен курбан, принесен от г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, и семейството му, за здраве и благословение.
 
Текст: Василка Еманоилова
Снимки: Калиник Найденов
{gallery}2022-11-12{/gallery}

Visits: 1

Skip to content