Продължете към съдържанието

Панихида в памет на жертвите от Народния съд в София

5960382На 1 февруари т. г. се навършват 78 години от злощастната нощ, когато след края на т. нар. „Народен съд“ са извършени първите масови смъртни присъди в София – 147 висши държавници, военни, учени, юристи, лекари и интелигенция са екзекутирани в бомбени ями в близост до софийските гробища. Между тях са имената на Н. В. княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов, регентът ген. Никола Михов, проф. Александър Станишев, д-р Иван Вазов и др.

По този повод, в деня за почитане жертвите на комунизма в България, в храм „Успение Богородично“ на Централните софийски гробища бе отслужена панихида за всички загинали в резултат на Народния съд и на атеистичния режим в България.

Панихидата бе отслужена от иконом Христо Попов, свещеник към столичния храм „Св. Параскева“, а за църковните песнопения се погрижиха протопсалт Иван Праматаров, дългогодишен преподавател в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, и Пламен Михайлов, главен редактор към Културно-информационния отдел на Софийска света митрополия.

След отслужването на панихидата, събралите се християни се отправиха да почетат паметта на жертвите от Народния съд на мемориалния им паметник в централния гробищен парк (между парцели 123 и 124).

Бог да прости всички загинали и да ги упокои в селенията на праведниците!

+++

Така нареченият „Народен съд“ в България, организиран след съветската окупация и установяването на комунистически режим в страната, заседава от 20 декември 1944 г. до 2 април 1945 г. Организирани са 135 масови процеса в Съдебната палата, в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, а съдбата на много от другите арестувани е неизвестна. За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1305 души получават доживотен затвор, а останалите – затвор от 1 до 20 години. Между осъдените на смърт са тримата регенти, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници и др. На доживотен затвор са осъдени 4 бивши министри, 2 царски съветници, 22 депутати, няколко професори и др. Голям брой от осъдените на затвор умират непосредствено след съда от побой и изтезания. Действащата по това време в България Търновска конституция не позволява свикването на извънредни съдилища, каквото е така нареченият Народен съд.

{gallery}2023-02-01{/gallery}

Visits: 0

Skip to content