Продължете към съдържанието

Панихида преди Месни заговезни в Софийска митрополия

20230217 150402 scaledНа 18 февруари събота, ден преди Месни заговезни, Православна църква отдава почит на всички православни християни, отишли си от този земен свят. Денят, известен още като Голяма задушница, е един от трите дни през годината, определени всецърковно да се почитат починалите.

По традиция, в навечерието на Задушница, в митрополитския храм „Св. Марина“ бе отслужена панихида за упокоилите се духовници, служители и ктитори на Софийска света митрополия и епархия. Заупокойното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. пр. Илия“, и йеродякон Поликарп.

На панихидата присъстваха всички митрополитски служители, които заедно с духовенството отправиха молитви за починалите предстоятели, духовници и служители, отдали своите сили и труд за благоденствието на Българската православна църква и Софийска епархия, както и за своите починали близки.

В края на последованието епископ Поликарп, като преломи хляба и преля от виното, каза: „Бог да прости всички покойници! Царство им небесно!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

{gallery}17-02-2023{/gallery}

 

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content