Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет за 21 март – празника на Кюстендил

1Всяка година на 21 март Кюстендил почита своя празник. Празник, който е в чест на Светите 40 мъченици. На този ден по стар стил се отбелязва тяхната памет.

От 1966 г. денят се отбелязва като ден на пролетта, известен като „Кюстендилска пролет“ и е почивен ден за жителите на града и не учебен за учениците.

Стотици жители и гости от цялата страна отбелязаха празника "Кюстендилска пролет – 2023", който продължи през целия 21 ден на месец март.

По традиция и тази година празникът беше отбелязан, като още в самото начало на централния площад "Велбъжд", беше отслужен водосвет и молебен за здравето и благоденствието на жителите и гостите на града. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, водоосвещението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, свещеници от града, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Молитвено участие в празника, по традиция, взе и Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител. Сред официалните гости беше и г-жа Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Сдружението на общините в България.

След празничния водосвет епископ Поликарп поздрави кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов, представителите на различни институции и организации, многочисления народ, гостите и подрастващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит  и им пожела здраве, радост, сили благословени успехи, както и достойно посрещане на празника, също и на предстоящите празници Възкресение Христово – Пасха Христова.

Епископът сподели, че Негово Светейшество е отличен с общественото звание „Почетен гражданин“ на Кюстендил, отличие, което ще му бъде тържествено връчено на 23 март в сградата на Софийска света митрополия.

Поздрав към присъстващите поднесе и кметът на града г-н Петър Паунов.

Празникът продължи с концертна програма на площада, също и с шествие до хълма "Хисарлъка" над града, където празникът продължава в семейна и приятелска обстановка.

След официалното откриване на празника, високите гости посетиха сградата на община Кюстендил, където проведоха приятелски градивен разговор с кмета г-н Паунов и неговия екип. На срещата бяха изтъкнати добрите инициативи и практики, които допринасят за благоденствието на жителите и общината, както и за духовното обновление, което настъпва сред гражданите на общината.

Снимки: Кюстендилско архиерейско наместничество

{gallery}Novini/2023/21-03-kiustendil{/gallery}

Visits: 1

Skip to content