Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня с четвърта статия от Богородичния акатист

DSC 4172В петъчния ден, на 24 март, в навечерието на празника Благовещение, в столичния старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия“ бе отслужена празнична архиерейска вечерня с четвърта статия от Богородичния акатист.

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Лъчезар Попов, предстоятел на храма, иконом Йоан Карамихалев, протойерей д-р Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, свещеник Евтимий Куков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост четвъртата част на Богородичния акатист бе прочетена от протосингела архимандрит Василий. Вечерното последование и възхваляващите Божията Майка песнопения бяха изпълнени от столични духовници и клиросни певци, дирижирани от ставрофорен иконом Кирил Попов.

Боголюбивият народ, изпълнил древния столичен храм, в молитвена тишина и вглъбеност участваше в богослужбата и отправяше своята дълбока благодарност към Бога и към Пресвета Богородица. В центъра на храма бе поставена украсена акатистна икона на Божията Майка, която засилваше живото чувство у молещите се за истинното ѝ присъствие сред тях.

По време на вечернята епископ Поликарп освети петохлебие, което бе раздадено на вярващите в края на богослужбата. В края на Богородичното последование архимандрит Василий се обърна със съдържателно слово към многобройните вярващи:

„Четири седмици ние вървим по пътя на очистване – духовно и телесно. До колко успяваме, само Бог знае, но ние имаме упованието, че Той, Богочовекът ще бъде милостив към нас и ще ни прости греховете. Ние само се молим: "Боже бъди милостив към мен грешника!" (Лук.18:13)… Тази година четвъртата статия на Богородичния акатист четем по време на вечернята на празника Благовещение. Вниквайки в същината на празника ние разбираме защо Св. Богородица е толкова близо до нас и защо Тя ни покровителства.
Свето Благовещение е първият християнски празник! Вестта за предстоящото раждане на Спасителя била донесена на земята чрез благовестието на Божия пратеник и възвестена на Светата Дева на 25 март – в деня, в който Адам бил изгонен от рая. Св. ап. ев. Лука в своето Евангелие в първа глава описва Благовещението. Това събитие, тази случка е основоположна в християнската вероизповед. Занимавала е човешките умове векове, дълбоко е разтърсила тогавашната съвременост, изисквала е и действително е намерила по-обширно описание, и дълбоко психологическо разяснение в църковното предание, в светоотеческите писания и в църковното празнично богослужение“ – каза в словото отец протосингелът.

След отпуста викарият но Софийския митрополит благопожела на християните да продължат поста с духовна ревност и в утрешния ден да влязат в радостта на празника свето Благовещение, като обяви двете архиерейски литургии, които ще бъдат отслужени в столицата.
 

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 3

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content