Продължете към съдържанието

Архиерейска Преждеосвещена литургия в столичния храм “Преображение Господне”

IMG 7509 scaledНа 6 април вечерта, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Преждеосвещена света литургия в столичния храм „Преображение Господне“, кв. „Лозенец“. 
 
Богослужението бе предстоявано от  Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Борис Борисов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Антоан Марков.

Църковните песнопения изпълниха храмовите певци Тодор Костов и Грисен Чакъри.
На вечерното богослужение молитвено присъстваха десетки софиянци, мнозина от които се бяха подготвили и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.
В края на литургията, която тази седмица за първи път през дните на Великия пост се отслужва в София във вечерно време, към събралото се църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп с поучително слово.
 
"В поредната за Великия пост Преждеосвещена литургия се съединихме, причастихме със светото Тяло на Господа Иисуса Христа. Нека одухотворени и облагодатени да вървим достойно през оставащи дни на Великия пост. Нека с радост, с мир в сърцата да се удостоим да посрещнем в чистота възкресението на Господа Иисуса Христа. И като чуем Неговите слова да живеем в мир, единомислие, разбирателство и да бъдем проводници на Божията блага воля, да бъдем пример за тези, които са около нас. Нека Бог, с Неговата велика милост, да ни обдари със своите блага изобилно и на всеки да дарува потребното за спасение и вечен живот" – каза в словото си владиката.
 
"Нека потънали в духовен подвиг, да бъдем радостни и благодарни на Бога за всичко. Нека с радостни сърца отново да изкажем благодарност на Бога за всичките Му благодеяния към нас. Нека духовно да блестим, за да бъдем свещ, която свети над всички, а не свещ, която изгасва и опорочава място, на което е поставена. Нека бъдем радостни, мирни и честити и Бог на мира ще бъде винаги с нас" – каза още епископът и поздрави духовенството, певците и църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content