Продължете към съдържанието

Празничен водосвет по случай 70 години УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”

DSC 8522 scaledНа 7 април честваме световния ден на здравето. В този ден УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" отбелязва своя 70-и рожден ден. По този повод в лечебното заведение бе отслужен празничен водосвет, който бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. На църковното последование присъстваха д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", ръководствтото на болницата, лекари и медицински сестри.

Епископ Поликарп поздрави лекарите с годишнината, като отбеляза, че болница “Пирогов” е най-разпознаваемото здравно заведение в държавата. Той изказа благопожелания от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и преподаде на лекарите патриаршеския му благослов.

"За мен тези 70 години са емблематична годишнина. “Пирогов” е наследник на първата червенокръстка болница, създадена след Освобождението. Т.е. “Пирогов” е стълб на здравеопазването в България от Освобождението насам в различни форми" – каза изпълнителният директор Димитров.

"Седем десетилетия болница "Пирогов" е най-добрата и успешна болница. Това е период, в който лечебното заведение се утвърди като водещ стълб в здравната система у нас и школа за едни от най-добрите, всепризнати специалисти. Това се случва благодарение на вас и вашия професионализъм! Продължавайте да работите упорито и целенасочено за доброто име на болницата, за мястото ѝ като модел на подражание!" – каза още директорът, оръщайки се към присъстващите медици.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Кратка история на "ПИРОГОВ"

ИБМП "Н.И.Пирогов" е създаден по подобие на Институтите "Н.В.Склифософскии" в Москва и "Ю.Ю.Джанелидзе" в Петербург. Основната идея е била да се създаде един център на спешната медицинска помощ за цялата страна. Първият главен лекар е бил д-р Ангел Симеонов /1951 – 1953 г./, завеждащи отделения – д-р Димитър Панайотов, д-р Йонко Стоянов, д-р Антон Иванов и главен хирург професор д-р Алберт Луканов.
В създаването на Институт "Пирогов", като специализирано здравно заведение с такъв профил и организация на работа за столицата и страната, важно участие вземат здравният отдел при Столичния градски народен съвет и лично началникът му д-р Петрана Кондова.
След д-р Симеонов, главен лекар е д-р Деветаков /1953 – 1958 г./, а в периода 1958 – 1965 г – д-р Хр.Здравков.
През първото десетилетие / 1951 – 1960 г./ базата на Института се разширява чрез надстройка на основната болнична сграда /сегашните вътрешни клиники/, ремонт на складови помещения, ремонт на административната сграда на БЧК. По този начин към края на 1960 г. Институтът за БМП разполага с 400 легла, от тях 300 хирургични.
През 1960 г. се създава научна група от 16 научни сътрудници, започва издаването на научните трудове на Института, които излизат ежегодно в продължение на 30 години. През 1993 г. вместо тях започва да се издава списание "Спешна медицина".
В края на първото десетилетие Институт "Пирогов" преминава на денонощен режим на работа. За първите 10 години в стационарите са лекувани 81 451 болни. В лабораториите са обслужени 344 452 болни.
Животът и практиката утвърждават необходимостта от спешна специализирана медицинска помощ. Това довежда до по-нататъшно развитие на Института.
През 1963 – 1964 г. завършва строежът на новата 11 етажна сграда, модерна за времето си. Редица клиники се развиват като републикански методични центрове: катедра по спешна хирургия, клиника по изгаряне, клиника по остри отравяния, клиника по детска хирургия, клиника по гнойно-септична хирургия.
От 1965 до 1978 г. за Директор на Института е назначена д-р Петрана Кондова. Тя е личността, която със своя авторитет в управляващите тогава среди е изиграла важна роля както при създаването, така и за по-нататъшното развитие и утвърждаване на ИБМП "Н.И.Пирогов".
В края на 1971 г. т.е. 20 години след създаването му, Институтът има разкрити 850 легла и 1 525 души персонал, от които 167 лекари, 70 научни кадри, 596 средни медицински кадри. За една година в стационара се лекуват 23 000 болни, обслужените в амбулаторията са 190 000.
През 1970 г. ИБМП "Н.И.Пирогов" е преименуван в Републикански научно-практически институт за спешна медицинска помощ /РНПИСМП/ "Н.И.Пирогов" и преминава на директно подчинение на Министерството на здравеопазването. Това е качествено нов етап в утвърждаване на Института в национален мащаб.
През следващото десетилетие (1970 – 1980 г.), продължава развитието на материално-техническата база. Построяват се нови сгради за Клиника по неврохирургия (1976 г.), Клиника по термична травма (1976 г.), Клиника по урология (1979 г.).

 

Visits: 0

Skip to content