Продължете към съдържанието

Десет години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

. Марина синодални архиереи

На 24 февруари 2023 г. Българската православна църква отбеляза десет години от избора и интронизацията на Предстоятеля на Българската православна църква – Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

С три празнични богослужения в столицата бе отбелязана 10-годишнината.

В митрополитския храм-параклис “Св. Марина” в двора на Софийска митрополия Синодните архиереи отслужиха Благодарствен молебен за българския духовен първойерарх. В него молитвено участие взе Негово Светейшество патриарх Неофит, а чинопоследованието бе предстоявано от най-старшия присъстващ митрополит Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, в съслужение с Техни Високопреосвещенства митрополитите: Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков; и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод; архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия; и протодякон Деян Коруноски.

“С братска любов в Иисуса Христа и дълбоко почитание се обръщаме винаги, а особено днес, към Вас отбелязвайки десетата годишнина от избора и интронизацията Ви, като първойерарх  на светата ни Църква. Признателни сме, че във Ваше лице Бог ни дарува добър архипастир и Ви благодарим за всички усилия, които полагате в нелекото патриаршеско служение, с което достойно украсявате целия свой дълъг път, като монах и като архиерей. Най-много от всичко обаче Ви благодарим за неизменната богоподражателна любов към всички нас и цялото църковно изпълнение. За мъдростта и дълготърпението, с което уверено водите кораба на Православната ни църква през стихиите на мира сего”, каза в своето поздравително слово Великотърновският митрополит Григорий.

Той отбеляза, че първото десетилетие на първосветителството на Светейшия Български патриарх Неофит е време на труд “в продължение и надграждане върху положените преди Вас, от Вашите достойни предшественици, основи”.

“Същевременно това беше и време на трудности, на нови и различни изпитания за нашата спасителна православна вяра, за Православната ни църква. Изпитания, които с Божията помощ и мъдро водени и наставлявани от Вас, ние се опитвахме да преодолеем в дух на смирение, на християнска любов и взаимно разбирателство с ясно съзнание за това, че скръбта поражда търпение, търпението – опитност, опитността – надежда, а надеждата непосрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий”, каза още митрополит Григорий. Като дар от своите събратя Негово Светейшество получи посох и панагия.

. Неделя литургия молебен. фотограф Весела Игнатова

По повод годишнината в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена тържествена св. Литургия и молебен за здравето на Негово Светейшество. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архиерейските наместници на седемте духовни околии на епархията, игумени на манастири, председатели на столични храмове и столично духовенство, към които се присъединиха представителите  на Руската и Румънската църква у нас.

Застанали край мощите на св. мчк Неофит, поставени в центъра на храма върху богато украсен с цветя проскинитарий, многобройното софийско изпълнение отправи горещи молитви към Бога за първойерарха на Българската църква, който по право е и Софийски митрополит.

„Спомняме си радостта, с която хората посрещнаха новината за избора на Негово Светейшество патриарх Неофит. Радост и утеха, която и днес стои. Молим се Бог да му дарува крепко здраве, сили, дръзновение. Както и до сега, така и занапред със своята бащинска любов, снизхождение и целомъдрие, със своето упование на Бога да ръководи Българската православна църква и поверената му богодарувана Софийска епархия. Нека бъде честита и благословена за всички нас тази годишнина. И в радост, и в мир, като едно голямо православно семейство да даваме и ние, както и той, добрия пример на тези, които са до нас. В този бурен свят имаме нужда от сплотеност, от добри примери, които да следваме“ – каза в поздравителното си словото викарният Белоградчишки епископ Поликарп.

По същото време в академичния параклис на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ също бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на Негово Светейшество. Празничното богослужение извършиха свещениците – преподаватели протойерей доцент д-р Иван Иванов и асистент ставрофорен иконом Михаил Михайлов, в присъствието на академичния преподавателски състав, служители, докторанти и студенти на факултета. В края на Благодарствения молебен бе изпълнен химна на св. Амвросий Медиолански „Тебе Бога прославяме“ и многолетствие за Светейшия Български патриарх Неофит.  В словото си отец Михаил Михайлов акцентира върху отговорното служение на патриарха и потребността ние да се молим за него, както и той за нас.

. 72 Кюстендил патриарх Неофит

Във връзка с десетгодишнината от интронизацията на Българския патриарх на 24 февруари бе обявено решението на Общинския съвет на град Кюстендил Негово Светейшество да бъде удостоен с най-високото общинско отличие „Почетен гражданин на град Кюстендил“. Предложението е на кюстендилци, които по този начин изказват своята благодарност за отеческите грижи, който полага патриарх Неофит за духовната околия.

Кратка ретроспекция на извършеното през 10-те години служение като Софийски митрополит

През 2013 г., на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит бе избран за трети Български патриарх в най-новата история на Българската църква. Интронизацията на Негово Светейшество бе извършена в същия ден в ПКСХП “Св. Александър Невски”, в присъствието и молитвеното съучастие на всички митрополити от Светия Синод, както и с представители от Поместните православни църкви.

На 25 февруари в ПКСХП “Св. Александър Невски“ Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи св. Литургия в качеството си на Първойерарх и Предстоятел на Българската православна църква, а на 10 март, в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя“ той бе тържествено посрещнат за първи път от софийското църковно изпълнение като кириарх на Софийската катедра.

В своето първо Патриаршеско слово новоизбраният Български патриарх Неофит заяви:

“Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет, ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта (Евр. 13:16). Със задоволство можем да отбележим добронамереното отношение на гражданските ни ръководители към инициативите в църковния ни живот, съдействието при поддържането на храмовете, съвместното отбелязване на празнични дни и народни традиции“.

В Софийска епархия Негово Светейшество изпълни тези свои намерения. За целта заработиха три нови отдела в Софийска митрополия, които организираха културно-просветната и милосърдна дейност в епархията.

Положиха се грижи за християнската просвета и духовно ограмотяване на подрастващите като се реализираха  епархийски летни лагери, раздадоха се на учениците от началния курс учебници по Религия, като не бяха подминати и децата с нарушено зрение и увреден слух. За да бъдат стимулирани към повече знание изучаващите Религия в училище, от различни градове се надпреварваха в тематични викторини и празнични състезания.

Организираха се работни срещи в Софийска св. митрополия и в манастири на епархията с учителите по Религия-Православие, като наред с това се проведоха и обучителни и практически семинари.  Към енориите в много софийски храмове се откриха нови неделни училища и заработиха клубове по интереси.

Въведе се и нова практика в организирането на Деня на християнското семейство. По повод празника в центровете на всички архиерейски наместничества се осъществиха специални тържества и нарочни концерти.

За първи път се проведе рождественската инициатива „От деца за деца“, чиято цел е да се приучават малките християнчета на съпричастност  и добротворство.

За по-доброто осъществяване на просветната дейност в епархията бе открито издателство и бе подготвена програма за печатни издания. През последните четири години Софийска митрополия издаде повече от 50 заглавия, сред които много богослужебни книги.

За по-добрата катехизация на християнското общество, започна издаването на списание „Епархийски глас“, заработи Радио „Епархийски глас“ с 24-часово излъчване, стартира и Телевизия “Епархийски глас“, която направи пилотни предавания в чест на именния ден на патриарх Неофит.

В социално-милосърдната дейност бяха открити нови кухни за бедни хора, за които помагат нови дарители и доброволци в приготвянето и раздаването на храна.

Чрез благотворителни акции бяха закупени медицински апарати и предоставени на болниците II САГБАЛ “Шейново”, УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”, УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Организирани бяха  кампании за набиране на помощи за нуждаещите се хора от Украйна, както и за бедстващите от Турция и Сирия.

Негово Светейшество патриарх Неофит посети болницата за онкоболни деца като направи лично дарение, посети и други социални домове като редовно организира изпращане на потребното за тях. Призовавайки за добротворство чрез различни инициативи и кампании, с които да се подпомагат нуждаещи се, Патриарх Неофит пръв дава своя личен принос за благородните и милосърдни каузи.

Весела Игнатова

Статията е публикувана в списание „Епархийски глас“, бр. 1/2023, с. 59–65.

Visits: 4

Skip to content