Продължете към съдържанието

В Нови Искър беше направена копка за православен храм „Възкресение Христово“

3На 18 април – Светли вторник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено последованието за полагане на основен камък за изграждане на православен храм в гр. Нови Искър, кв. Курило. Храмът, който предстои да бъде издигнат, ще бъде посветен на „Възкресение Христово“.
Чинопоследованието извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Нектарий, игумен на Курилския манастир „Св. Йоан Рилски“, свещеник Александър Волков, председател на църковното настоятелство на новоизграждащия се храм, йеродякон Вартоломей и дякон Антоан Марков.
Духовното събитие беше уважено от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, г-жа Даниела Райчева, кмет на район Нови Искър, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, общински съветници, представители на бизнеса, както и много граждани от квартала, района и много деца.

След водоосвещението и полагането на основния камък епископ Поликарп се обърна към присъстващите с благо слово, като говори за смисъла на изграждането на храм, ползите за народа, както и за празника на празниците Пасха. Той благодари на всички, които се трудят за изграждането на храма и им пожела скоро да бъде издигнат и да събере мало и голямо за неговото освещаване. Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Неофит.
Присъстващите бяха поздравени от г-жа Даниела Райчева, от г-жа Йорданка Фандъкова, както и от г-н Георги Георгиев.
Всички дошли, за да станат свидетели на историческото събитие за квартала, бяха изпълнени с радост и благодарност към Бога за предстоящото начинание, чрез което вярата ще процъфтява в душите и живота на хората.

Снимки: архимандрит Евтимий

{gallery}Novini/2023/18-04-novi-iskar{/gallery}

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Снимки: протойерей Костадин Тренев

 

Visits: 0

Skip to content