Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в столичния храм „Света Богородица – Животворен източник“

1На 21 април, тази година, Православната църква отбелязва Светли петък и чудото на св. Богородица – Животворен източник, извършено през V век край стените на Цариград. Там край един извор Божията Майка се явява на Лъв Макелий, като му предвъзсвестява че ще бъде поставен на императорския престол и го наставлява да напои и изцери слепец с водата от извора.
След изпълнение на предреченото, императорът Лъв I съгражда храм на мястото на извора в чест на чудното явяване на св. Богородица, чрез който мнозина и занапред получават изцерение.
На 20 април, в навечерието на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня в столичния храм „Св. Богородица – Животворен източник“ в кв. Подуяне.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Иван Димитров, протойерей Стефан Рачев, протойерей Петър Симеонов от храовото духовенство, протойерей Венцислав Попиванов, свещеник Павел Димитров и йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения изпълниха клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и д-р Светослав Цеков от хор „Св. Наум Охридски“.
Пасхалната вечерня беше уважена от голямо множество вярващи, които от сърце и душа участваха в богослужението.
По време на вечернята бе извършен чинът на петохлебието, за здраве и благословение на присъстващите и техните близки, както и бяха постригани за помощници на духовниците – четец, певец и свещоносец, благочестивите мъже Георги и Марио.
След края на вечерното богослужение епископ Поликарп произнесе кратка проповед, като говори за любовта и подкрепата на Божията Майка към всеки човек. Той подтикна верните да се стремят да ѝ подражават в любовта и смирението. Негово Преосвещенство поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела лек и благодатен празник.
От името на духовенството и всички присъстващи, поздрав към епископ Поликарп поднесе иконом Симеон Иванов. Отецът благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за духовните грижи и любовта, с които окриля енорията. В знак на уважение, той поднесе на епископа красив букет с цветя.
Владиката раздаде петохлебието и поздрави всички с празника.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 2

Skip to content