Продължете към съдържанието

Обръщение на Българския патриарх Неофит за Деня на храбростта с освещаване на бойните знамена на Българската армия

2023 05 04УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

Вярно съблюдавайки завещаната ни от вековното минало свещена традиция, в деня на всемирно прославения Христов воин и Божи угодник Георги Победоносец отдаваме почит и на нашата славна и непобедима Българска армия, като всенародно отбелязваме Деня на храбростта. Днес свеждаме глави пред жертвения подвиг на всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за нашата родина, защитавайки свободата и независимостта й, както и пред тези, които продължават тяхното родолюбиво дело.

Знамената на българското войнство, които са свидетелства за несломим дух през хилядолетната ни, изпълнена с превратности история, днес поръсваме с осветена вода, изпросвайки от Всеподателя Бога Неговото благоволение и закрила, предводителство и благодатна помощ – по молитвите на светия великомъченик Георги Победоносец – за защитниците на земното ни отечество. За всички тях, достойни чеда на майка България, които с цената на живота си отстояват сигурността и държавния ни суверенитет, днес Светата ни Църква горещо се моли – Господ да ги укрепва и да им дава сили в жертвеното им служение.

Нека да просим от Бога мир и благоволение между човеците (срв. Лука 2:14); мира, който Христос ни остави (срв. Иоан 14:27) заедно със Своя нов завет – Завета на любовта, милостта и човеколюбието.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Великомъченик и Победоносец Георги и на всички Свои дивни угодници Всемилостивият и Всещедър Бог да ни укрепва със Своята благодатна помощ и закрила!

За много и благословени години!

Бог да пази България!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 2

Skip to content