Продължете към съдържанието

За втора поредна година в Кюстендил се проведе Празник на православния дух и традиции

52940172690 4f56c46238 o1 scaledНа 31 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в гр. Кюстендил се проведе тържество под наслов: „Празник на православния дух и традиции“. Празникът се провежда за втора поредна година.

Събитието бе организирано от Софийската света митрополия, в лицето на Кюстендилско архиерейско наместничество, с подкрепата на Община Кюстендил, Регионалното управление на образованието – Кюстендил, Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ – Кюстендил, неделните училища при храма „Рождество Христово“ и „Св. вмчца Параскева“ – София, Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт (АРБС) и театралната компания „Празното Пространство“.

Фестивалът започна с водосвет в храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, след което се проведе литийно шествие до сградата на кюстендилското читалище, където бяха организирани творчески работилници и детски спортни игри.

Водоосвещението в храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, и духовници от околията.

На откриването на ученическия празник присъстваха г-н Александър Пандурски, областен управител на гр. Кюстендил, г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил, представители на културно-просветни институции и организации, директори на училища, преподаватели и родители.

В мероприятието участваха около 300 деца от началните училища и детските градини в Кюстендил.

След водосвета и молитвата за благословение на присъстващите учители, ученици и родители, както и преди началото на творческите работилници, с благо слово се обърна към всички епископ Поликарп, който поздрави множеството от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела този втори празник на православния дух и традиции да се утвърди като ежегоден и традиционен, „празник, който да събира ученици, учители и родители всяка година, като спомага за утвърждаването на православните ценности в живота на подрастващите и показва, че вярата е жива, действена и спасителна и днес и води човека към преуспяване, извисяване и го прави свободна личност“. Епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за организацията на тържеството, на участниците и на институциите, включили се във второто детско православно християнско събитие.

Църковното мероприятие възрадва децата, които включили се в различните работилници, разговаряха за добродетелите, изработваха картички на православна тематика и участваха будно във всички творчески работилници. За децата бяха подготвени и спортни игри, бяха им преподавани и музикални уроци по китара. Образователното ателие за азбучни послания имаше за цел да запознае децата с графичните системи на глаголицата, кирилицата и историята на писмеността, както и използването на различни методи на писане от нашите предци. Децата от училището в с. Раждавица представиха театрална постановка – драматизация на известната приказка „Дядо ряпа вади“. Приказката беше представена в съвременен прочит.

Снимки: протойерей Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 0

Skip to content