Продължете към съдържанието

Решение на Св. Синод за хиротонията на архимандрит Исаак за Велбъждски епископ

IsaakДнес, 07.06.2023 г., Св. Синод на свое заседание, в пълен състав, разгледа писмо на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с предложение архим. Исаак, архиерейски наместик на Кюстендилска духовна околия, да бъде ръкоположен в епископски сан и назначен за втори викарий на Софийския митрополит. След проведено гласуване Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Високопреподобният архимандрит Исаак да бъде ръкоположен в епископски сан с титлата Велбъждски на 10.06.2023 г., събота, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София.

След хиротонията епископ Исаак ще продължи своето служение като втори викарий на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Наречението на архим. Исаак за епископ Велбъждски бе извършено днес, 07.06.2023 г. в Софийска света митрополия.

+++

За Велбъждката епископия данни се откриват в първата грамота на византийския император Василий II (976 – 1025), касаеща църковната уредба на завладените български земи и датирана в 1019 година.

В тази грамота на седмо място е поставена епископията Велбъжд, подчинена на архиепископа на България. От императорската грамота е видно, че епископията се е намирала между Средецката, Нишката и Брегалнишката епископии и Разлог: „…и епископът на Велбъжд да има в самия Велбъжд, и в Сътеска, и в Германия, и в Теример, и в Стоб, и в Долна Сътеска, и в Разлог 15 клирици и 15 парици…“.

Това е най-ранното упоменаване на Велбъждската епископия. Грамотите на Василий II утвърждават вече съществуващото положение в църковната уредба на българската държава. Като административен център Велбъжд запазва значението си на духовен център на Велбъждската епископия. До падането на Велбъждското деспотство под османско владичество Велбъждската епархия е била подчинена първоначално на Цариградската патриаршия, а от 1018 г. до 1557 г. е под юрисдикцията на Охридската архиепископия.

Източник: bg-patriarshia.bg

 

 

Visits: 7

Skip to content