Продължете към съдържанието

Празникът Възвръщане честните мощи на св. Йоан Рилски бе отбелязан в Перник

Нviber 2023 07 01 22 53 37 966а 1 юли, когато Българската православна църква си припомня историческото събитие по пренасянето на светите мощи на преподобни Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ в град Перник беше отслужена архиерейска света Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Людмил Йорданов, протойерей Борис Котев, йерей Николай от Западна и Средноевропейска епархия на БПЦ, служещ в Братислава, свещеник Герасим Йорданов, йеродякон Вартоломей и дякон Даниел Сираков.

След светата Литургия епископ Исаак произнесе проповед към верния народ и говори за живота и добродетелите на свети Йоан. Той вдъхнови църковното изпълнение да подражава на небесния закрилник на българския народ, като се изпълва със смирение, кротост, духовна и телесна чистота.

Празникът в чест на пренасянето на светите мощи на свети Йоан Рилски от Търново в Рилската обител продължи с литийно шествие от храма до паметника на свети Йоан, намиращ се пред Двореца на децата в Перник.

Беше извършен водосвет и бяха поръсени вярващите за здраве и благословение. Изнесена бе и кратка танцова програма. Събитието бе уважено от Областния управител на Перник господин Людмил Веселинов, както и десетки православни християни.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 2

Skip to content