Продължете към съдържанието

Грузия и България – единни в православната вяра: архиерейски богослужби, изложба и паметна плоча в Бачковския манастир

IMG 3433В първите дни на месец юли Бачковската св. обител стана духовно средище на два православни народа, обединени от вярата, историята и добротворството. 
Тържествени богослужби, откриване на паметна ктиторска плоча и църковна изложба събра българския и грузинския народ под покрова на Божията Майка. 
В св. обител специално за празника пристигна църковна делегация от Грузинската православна църква, водена от Негово Високопреосвещенство Андрей, митрополит на Гори и Атена, която отдаде почит на ктиторите на св. Бачковска обител чрез освещаване на каменна плоча в чест на братята Григорий и Абасий Бакуриани.
В тържество на Православието се превърна срещата между църковната делегация от Грузинската православна църква и българските архиереи, събрали се в ставропигиалната обител. 

Вечерта на 1 юли в съборния манастирски храм бе отслужена Велика вечерня с петохлебие. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и наместник на Кюстендилската духовна околия, с когото съслужиха грузински и български духовници.
Неделният ден на 2 юли – ден, в който честваме празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна, е празникът на Чудотворната Бачковска икона, тъй като нейният първообраз е Богородичната икона във Влахерна. 
В манастирския храм възкресно-празничното богослужение бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Андрей, митрополит на Гори и Атена, с когото съслужиха Техни Преосвещенства: Величкият епископ Сионий, игумен на манастира, и Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. Заедно с тях край св. Трапеза застанаха архимандрит Стефан от Троянската св. обител, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската света обител, както и духовници от Грузинската църква.
Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени в източнопевческа традиция от хор „Софийски псалти“, под ръководството на доц. д-р Любомир Игнатов. В литургийните изпълнения се включи и камерен състав на архиерейския хор към митрополията на Гори.
На тържествената богослужба присъстваха посланикът на Грузия в България Н. Пр. Отар Бердзенишвили и официални лица, пристигнали за случая от Тбилиси.
Манастирската църква не успя да побере всички желаещи да вземат молитвено участие в богослужбата, затова десетки богомолци я слушаха в двора на манастира.
След св. Литургия официални обръщения и приветствени слова към присъстващите отправиха митрополит Андрей, Величкият епископ Сионий и посланикът на Грузия в София. Духовниците си размениха духовни подаръци, след което заедно се отправиха към входа на манастира, където бе поставена паметна плоча в чест на братя Бакуриани.
Както е известно, Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица” е основан през 1083 г. от севаст Григорий Бакуриани, по времето на византийския император Алексий І Комнин. По онова време областта е част от Византийската империя и принадлежи на Григорий, който е и близък приятел на императора. За съосновател е приет и брат му Абасий, завещал значителни суми и имущество за строежа на манастира. 
С тържествен ритуал бе осветена ктиторската плоча в тяхна чест, на която бяха поставени венци. На церемонията присъстваха стотици вярващи от цяла България, голяма делегация от Грузия, начело с посланика на страната у нас Н. Пр. Отар Бердзенишвили, сред които и представители на грузинския музей, гостуващи с експозицията в България.
Програмата продължи с концерт от български гайдари и народни певици, които също допринесоха за празничната манастирска атмосфера.
Под егидата на посолството на Грузия в една от манастирските зали бе открита еднодневна уникална грузинска изложба, наречена „Съкровище", с реплики на изключително древни грузински икони, една от които бе дарена на Бачковския манастир. Изложбата, която излиза за втори път извън Грузия, е пристигнала у нас специално за откриването на паметната плоча на ктиторите и основатели на св. обител братя Бакуриани.
След приключване на тържествената програма Величкият епископ Сионий разведе почетните гости от Грузия из манастирския комплекс и ги покани на празничен обяд в обновената манастирска трапезария.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content