Продължете към съдържанието

В УМБАЛ „Софиямед“ бе разкрит най-модерният високотехнологичен център за лъчелечение и радиохирургия

IMAGE 14877437 804 0На територията на БАЗА 3 на УМБАЛ „Софиямед“ в ж.к. „Люлин“ 7, на 10 юли, бе официално разкрит най-високотехнологичният център за лъчелечение и радиохирургия в страната.

Той разполага с апаратура от най-високо технологично равнище на световни топ производители на медицинска техника от най-висок клас, за приложение на съвременните методи за диагностика и проследяване на онкологични заболявания.

Събитието бе съпроводено от водосвет, отслужен с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп. Водосветът бе извършен в присъствието на мениджмънта на лечебното заведение, екипа на новия Център, болнични мениджъри, медици от столицата и страната, изтъкнати специалисти от болницата и нейни партньори.

В специализирания Център на „Софиямед“ функционират последно поколение медицински линейни ускорители True beam™ STx с модул HyperArc™, Halcyon™ и система за брахитерапия с висока мощност на дозата Bravos™ HDR, на фирмата пионер в областта на онкологията повече от 60г. VARIAN. Структурата разполага и със съвременни системи за проследяване на лечебния процес в реално време – IDENTIFY™ осигуряваща максимално прецизно изпълнение на лечението в реално време. Всички апарати са произведени в края на 2022 и началото на 2023г. и осигуряват съществени предимства в лъчелечението на онкологичните и някои неонкологични заболявания. Центърът разполага и със специализиран компютърен томограф за планиране на лъчетерапевтични процедури и диагностика, и PET/CT скенер на световния гигант в производството на медицинска апаратура Siemens Healthineers.

Технологичният арсенал за борбата с рака в Центъра дава възможности в лечебното заведение българските пациенти да се лекуват по възможно най-съвременния в момента начин – чрез реализиране на прецизно по-високи дози в туморните образувания, но също така щадящи здравите тъкани и органи на пациентите.

„От около 30 години в света се наблюдава революция в здравните технологии, особено в областта на диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. До преди около десетина години българските специалисти бяхме просто далечни наблюдатели на тези събития, в момента имаме възможност да лекуваме българските пациенти с възможно най-новата апаратура. Но все пак модерните машини не осъществяват модерно лечение сами по себе си. Необходима е и модерна система в клиниката или отделението, всички нейни членове – лекари, физици, лаборанти и сестри да работят в синхрон, за да се получи качествено изпълнение на лъчелечението – това е първото нещо, което си поставяме за цел при старта на нашата работа в Центъра“, коментира д-р Иван Георгиев, началник на Центъра по лъчелечение и радиохирургия в едноименното отделение в болничното заведение.

По време на събитието управителят на болница „Софиямед“ д-р Йордан Пелев съобщи, че това е една от най-големите инвестиции в специализиран център през последните години не само за гр. София, но и за цяла България.

„Инвестицията е огромна, но това е пътят, за да може вече над 11г. да предлагаме на българските пациенти най-съвременните възможности за провеждането на тяхната диагностика и лечение, в съчетание с професионалната експертиза на едни от най-изтъкнатите специалисти в страната“.

След последованието по освещаването на медицинското заведение епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, както и от името на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, председател на болничното настоятелство на УМБАЛ „Софиямед“ – гр. София. Епископът пожела на всички трудещи се да бъдат успешни в своето призвание и да помагат на хората в нужда, проявявайки Христовата любов на дело.

Белоградчишкият епископ Поликарп освети всички зали с високотехнологична апаратура.

Материал: 24 часа

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content