Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня за храмовия празник в Дървенишкия манастир „Св. пророк Илия“

357083755 2241303019409336 2659956815937950627 nНа 20 юли честваме старозаветния пророк св. Илия. В този ден Дървенишкият манастир „Св. пророк Илия“ отбелязва своя храмов празник. По този повод, вечерта на 19 юли, в съборния манастирски храм бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие протойерей Харалампий Мерджанов, ефимерий на манастира, протойерей Андон Софиин, протойерей Костадин Тренев, свещеник Йоан Попов, свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, дякон Даниел Сираков и дякон Кирил Попов.

За здраве и благословение на присъстващите по време на вечернята бе осветено петохлебие, частица от което в края на богослужбата раздаде на вярващите епископ Исаак.

Множеството християни стекли се към манастира от цяла София с радост присъстваха на празничната богослужба в св. обител и отправяха своите молитви към  "огнения" пророк, възнесъл се жив на небето.

В края на богослужението софийският викарен епископ се обърна с празнично слово към многобройния вярващ народ. Той припомни апостолските слова на св. ап. Павел, който в своето послание до Ефесяни казва: „И Той постави едни за апостоли, други за пророци, други за евангелисти, други за пастири и учители, за усъвършенствуване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово, докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий" (Ефесяни 4:11-13) и припомни живота и чудесата на пророк Илия, който даде пример за вяра и за сила на молитвата.

Епископът поздрави игуменията – монахиня Матрона и сестринството, духовенството, певците и поклонниците в манастира с празника на обителта и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: йеродякон Вартоломей

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

 

Visits: 0

Skip to content