Продължете към съдържанието

Негово Светейшество прие Преосвещения епископ Григорий Абдула Хури и водената от него делегация от Антиохийската патриаршия

4B238332Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес делегация от Антиохийската патриаршия. Делегацията бе водена от Негово Преосвещенство епископ Григорий, главен секретар на Св. Синод на Антиохийската патриаршия. Приемът се състоя в сградата на Софийска свети митрополия, а в него участие взеха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейскияm митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод. Епископ Григорий предаде братски поздрав от Негово Светейшество Антиохийският патриарх Йоан Х и изрази благодарността си за възможността да посети България и Българската църква. По време на приема бе обсъдена и инициативата за създаването на Българска църковна община в Дубай, както и засилването на междуцърковните отношения.

Междувременно в зала “Екзарх Стефан” в Софийска света митрополия Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, и архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия приеха младежите, съпровождащи църковната делегация. Духовниците разказаха на младежите за столицата, страната ни и най-вече за православната духовност в България. Те споделиха още и мисли за духовния живот, отношенията между хората и историята на Църквата. 

Делегацията бе благословена и от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а от своя страна го поздравиха като изпяха православно песнопение на арабски.

Припомняме, че Св. Синод на БПЦ-БП в заседанието си на 16.02.2021 г., прот. № 1 – пълен състав, по молба на православни българи, пребиваващи постоянно на територията на Обединените арабски емирства и в частност Дубай, възложи на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да предприеме всички необходими действия за учредяване на Българска православна църковна община в Дубай.

На 22.10.2022 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний се срещна с посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в България Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, a на 25.01. т. г. митрополит Антоний и посланикът на Р. България в ОАЕ, Н. Пр. Иван Йорданов се срещнаха в Абу Даби с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, Гл. секретар на Св. Синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викарий на Негово Блаженство патриарх Йоан Х. В следствие на тези срещи се очерта идеята българската църква да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници. Към момента за духовните си потребности българите в ОАЕ пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира православна църква.

Духовниците ще съслужат в утрешния ден в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, а след това ще посетят Ставропигиалните манастири и епархии на БПЦ.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 10

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content