Продължете към съдържанието

Посещение на делегация от Антиохийската патриаршия в Църногорския манастир

0 02 05 dcd32fd5a872085aa381a0863ebd6dd86e1678a0b136f44429bfbed5eb3e0348 a37773f42bffb876На 27 юли 2023 г. с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит делегация от Антиохийската патриаршия, водена от епископ Григорий (Хури), гл. секретар на Св. Синод на Патриаршията, посети Църногорската обител „Св. св. Козма и Дамян“.

Делегацията беше посрещната от игумена на манастира архимандрит Никанор с братята, както и от монахини от близките манастири. Заедно с духовниците преосвещеният гост бе приветстван и от г-н Людмил Веселинов, областен управител на област Перник, който му връчи възпоменателен плакет, както и от г-н Стефан Кръстев, зам.-кмет на Община Перник, г-н Радослав Петров, кмет на гр. Батановци, г-н Кирил Ананиев и др.

В своето приветствие игуменът подчерта изповедничеството и мъченическия характер на служението на Антиохийската патриаршия, и пожела скорошен мир в страните от нейната канонична територия, а също така изрази надеждата си, че Православната църква ще се върне на верния еклисиологичен път, утвърден от Вселенските и Поместните събори и правилата на св. отци, и осветен от вековната църковна практика, превърнала се в свещено предание на Църквата, за да се съхрани заповяданото й от Бога единство.

В своя отговор антийохийският архиерей подчерта важността на монашеския подвиг и молитвата за изпросване на Божията благодат, която единствена може да донесе мир на земята и благоволение между човеците, и да реши всички проблеми, които за хората изглеждат непреодолими.

Епископ Григорий благослови децата от православния лагер, който се провежда в момента в св. обител, и разгледа нейните забележителности.

Архимандрит Никанор проведе и духовна беседа с гостите, а в края си размениха и почетни дарове.

{gallery}2023-07-27{/gallery}

Visits: 2

Skip to content