Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод началото на Богородичния пост

Logo Spasi i Sohran 0001ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Всяка богослужебна година постният период, предшестващ празника на славното Успение на нашата небесна Майка и Всецарица, и всякога Дева Богородица, е благодатна възможност да оставим настрана грижата за земното и суетата на този свят, заедно с всичките му тревоги и безпокойства, и да насочим духовния си взор към вечната участ, като се съсредоточим върху едното потребно (Лука 10:42), което Господ ни е оставил като Свой Нов завет с човечеството: Благата вест за Царството Божие.

В молитва и изпитване на себе си и съвестта си да се вслушаме в гласа на сърцето, което е мистичен център на човешката личност и наш най-верен ориентир в мислите и действията ни, да погледнем в дълбочина и сами да си дадем отговор на най-важния за всеки християнин въпрос: съответства ли животът ни на нашата вяра – така, както земният живот на Божията майка е бил в съгласие с Божията воля, за да може и вечната ѝ участ да бъде тази, която Бог е определил за всекиго от нас в Своя предвечен промислителен творчески план?

Нека се възползваме от тези благословени дни на Богородичния пост, които с майчинска грижа за своите чеда светата Църква е определила, и ни дава възможност да се подготвим достойно за предстоящия светъл празник на дивното Богородично Успение. Да оставим грижите и злобата на деня (срв. Мат. 6:34) и, подобно на мъдрите девици (срв. Мат. 25:1-13), да не забравяме, че светилниците ни трябва да стоят винаги запалени, така щото всеки от нас да бъде по всяко време готов за среща с Господа – така, както готова е била и Пречистата Дева Богородица в деня на своето славно Успение.

Животът на християнина е път и подвиг – път към светлината и истината, донесени в този свят с Въплъщението на Божия Син, и подвиг на смирението и въздържанието от всичко, което поставя под съмнение смисъла на живота ни и ни отклонява от целта на нашето съществуване. Всеки от нас е призван да живее земния си живот така, както е направила това Пресвета Богородица – в чистота и святост, в хармония с Божията воля и стремеж към съвършенство. За всичко това нека помислим с особена сила именно днес, когато пред нас са светлите и спасителни дни на Богородичния пост.

По молитвите на Божията майка и Всецарица, и наша най-вярна застъпница пред Божия престол, Господ Бог да дарува на всички верни чеда Своята всеопрощаваща милост и любов, Своя мир и вечно спасение!

 

ЛЕК И СПАСИТЕЛЕН ПОСТ!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Visits: 1

Skip to content