Продължете към съдържанието

14-ото издание на поклонническия поход „Рилският чудотворец“ потегли от старинния храм „Св. София“ (обновено)

2023 08 01 1С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 1-ви август за 14-та поредна година потегли поклонническият поход „Рилският чудотворец“, който се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Софийска света митрополия и Столична община.

Походът, който символично повтаря пренасянето мощите на преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец през 1469 г., преминава през местата, за които има спомен, че е минало шествието. Маршрутът обхваща  живописните планини Витоша, Верила и Рила и след пет дни ще достине до Рилската света обител.

По традиция той започна от старинния храм „Св. София“, където бе отслужена св. Литургия и празничен водосвет от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, с когото съслужиха протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храма, протойерей Васил Танев от храмовото духовенство, протойерей Георги Райчев, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Кокаляне, и протойерей д-р Сава Кокудев.

На службата присъстваха десетки християни, между които доц. д-р Йвайло Найденов, декан на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, и проф. Павел Павлов, организатор на поклонническия път.

В края на св. Литургия архимандрит Василий, който също ще се включи в похода за пореден път, произнесе проповед за празника на изнасянето на св. Кръст Господен, като благослови всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и се обърна с насърчителни думи към участниците в поклонническото пътуване: „Надяваме се Бог да ни дарува добро време, да ни дарува сили, да ни дарува отворени сърца и молитва, да сме окрилени от ангели и архангели, да избягваме изкушенията на поднебесните сили на злото. И както всяка година от устите ни да се чува тропара на св. Йоан, нашия покровител. Вървейки, ние да поемем кръстоносенето, да имаме подвига на поста и чрез подвига на планинското ходене, като стигнем до светата Рилска обител, там да отправим своята молитва пред нетленното тяло, пред светите мощи на преподобния и могоносен наш о. Йоан Рилски Чудотворец. В деня на Преображението всички да приемем Тялото и Кръвта Христови и всеки един от нас в това кръстоносене, в този подвиг да достигне и своето лично преображение – да се стремим да станем по-добри, да бъдем действително светлината на света, както ни призовава нашия Господ“.

Споменавайки един от инициаторите на поклонническия поход – покойния ставрофорен иконом Ангел Ангелов, о. Василий даде думата и на организатора проф. Павел Павлов, който от своя страна изрази радостта си и пожела на всички участници по молитвите на св. Йоан да бъде благословен пътят им и да е спасителен започващият днес Богородичен пост.

Отслужен бе и тържествен водосвет, за здраве и благословение на всички присъстващи.

След това поклонниците се отправиха с литийно шествие към храма-ротонда „Св. вмчк Георги Победоносец“ и от старинния столичен храм ще потеглят по своя път до Рилския манастир.

В първата вечер участниците в похода, които тази година са над 90, се събраха край хижата „Кумата“ на Витоша – в близкия параклис „Св. Йоан Рилски“, който е и най-високо намиращия се в Епархията храм в чест на светеца. Там според установената традиция протойерей Сава Кокудев отслужи молебния канон на Света Богородица и прочете първата част от акатиста на Рилския чудотворец.

Текст и снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

Visits: 1

Skip to content