Продължете към съдържанието

Съборно изпълнение на Богородичния молебен канон в столичния храм „Рождество Богородично“

IMG 9151 scaledНа 6 август в столичния храм „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“ бе отслужена вечерня с Молебен канон на Света Богородица.

С благословението  на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Илиян Алексиев, предстоятел на храма, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храм „Св. Богородица – живоприемен източник“, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. Андрей Първозвани“, иконом Дилян Цветков, предстоятел на столичния храм „Св. пр. Илия“, протойерей Костадин Тренев и свещеник Спас Рангелов от храмовото духовенство, както и митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За вечерното богослужение в храма бе донесена Богородичната икона „Сладко целувание“ от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, на която присъстващите можеха да се поклонят и помолят.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски храмови певци, подпомогнати от столични свещеници. С антифонно пение духовниците и клиросните изпълниха песенното моление към Пресвета Богородица на български език.

В края на вечернята епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово за добротелелите на Света Богородица и за това, че Тя е наш пример на подражание през всички времена и всички родове. Той настави да бъдем усърдни в духовния живот като „се изпълним със смирение, с любов и с кротост, защото в света, в който живеем, това е нужното и потребното за спасението“.

Владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и преподаде на всички патриаршеския му благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content