Продължете към съдържанието

Съборно изпълнение на Богородичния канон в столичния храм “Успение Богородично”

IMG 0875 scaledНа 11 август вечерта, за пореден път в София бе отслужен съборно молебният канон на Света Богородица. Съгласно програмата вечерното последование се състоя в храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит архиерейската вечерня бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит. Той бе в съслужение архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, протойерей Лъчезар Попов, предстоятел на храм "Св. София", протойерей Георги Янъков от храм "Покров Богородичен", енорийските духовници: протойерей Йордан Илиев и свещеник Иван Генчев, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Софийски псалти и храмови певци, ръководени от Тодор Костов, изпълниха църковните песнопения. За поредна вечер Богородичният канон бе изпят на български език край Богородичната икона "Сладко целувание". Ревностните християни, събрали се и тази вечер на съборна молитва към Божията Майка, отпяваха заедно с певците припевите на канона и вдъхновено изрекоха Господнята молитва.

В края на службата епископ Поликарп се обърна към всички присъстващи със слово за Света Богородица и призова духовно да се въздигнем. "Нека духовно, всички заедно да се умирим и усмирим, и като едно голямо православно християнско семейство, поддържащо жив пламъка на Христовата православна вяра и благочестие, да бъдем светъл и неугасим пример за всички, които са около нас, а и за всички, които идват след нас" – каза в словото си епископът.

Владиката благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а отец Радослав изказа благодарност от името на енорията и на всички присъстващи към предстоятеля на Българската православна църква и към викария, като изрази и радостта си с букет свежи цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

 

 

Visits: 4

Skip to content